Naslovnica Bosna i Hercegovina Sedmodnevna incidencija dostiže nove rekorde u Njemačkoj

Sedmodnevna incidencija dostiže nove rekorde u Njemačkoj

63

Ministar zdravlja Karl Lauterbach izjavio je u petak da je “na snazi pravi paket mjera” za smanjenje trenutnog omikronskog vala pandemije koronavirusa, čak i dok svakodnevno nove infekcije vrtoglavo rastu

Njemačka je objavila rekordnu sedmodnevnu incidenciju od 497,1 zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika, izvijestila je u subotu nacionalna agencija za kontrolu bolesti, iako su stručnjaci upozorili da je pravi pokazatelj hospitalizacija.

Ovo je najveća sedmodnevna stopa incidencije od početka pandemije i u poređenju sa 470,6 dan ranije, saopćio je Institut Robert Koch (RKI) u Berlinu.

Agencija je također prijavila 78.022 nove infekcije u periodu od 24 sata, u odnosu na 55.889 infekcija prije sedmicu dana, prenosi dpa.

Agencija je u petak saopćila da je u sadašnjem sedmodnevnom periodu u bolnice primljeno 3,23 oboljela od koronavirusa na 100.000 stanovnika, u odnosu na 3.09 u četvrtak. Brojka se ne ažurira tokom vikenda.

Brojka je ponovo porasla prvi put u nekoliko dana, navodi agencija za kontrolu bolesti.

Ministar zdravlja Karl Lauterbach izjavio je u petak da je “na snazi pravi paket mjera” za smanjenje trenutnog omikronskog vala pandemije koronavirusa, čak i dok svakodnevno nove infekcije vrtoglavo rastu.

U posljednjih nekoliko sedmica, savezna vlada i savezne države usvojile su stroža pravila za kontakt – posebno kada su u pitanju nevakcinisane osobe – i skratile karantene.

Prenosiviji omikron soj Covid-19 sada prevladava u Njemačkoj, naovdi RKI, dovodeći zemlju u “novu fazu pandemije”, rekao je predsjednik RKI-ja Lothar Wieler.

Prethodni članakNova pravila za dodatne doze vakcine poništit će 560 hiljada Covid propusnica
Naredni članakNikola Prce objavio dirljivu poruku nakon oproštaja od reprezentacije