Naslovnica Magazin Šef Pfizera: Vratit ćemo se normalnom životu, ali će virus biti s...

Šef Pfizera: Vratit ćemo se normalnom životu, ali će virus biti s nama još godinama

57

U jučerašnjem intervjuu Bourla je rekao da se nada da će aktualni val omikrona biti posljednji, ali je odmah dodao da je najvjerovatniji scenario onaj u kojem će virus još godinama cirkulirati među populacijom svijeta

Predsjednik uprave Pfizera Albert Bourla dao je zanimljiv intervju za francusku televiziju BFM, u kojem je istaknuo da će aktualni val varijante koronavirusa omikron biti posljednji u kojem ćemo morati živjeti pod restrikcijama.

U jučerašnjem intervjuu Bourla je rekao da se nada da će aktualni val omikrona biti posljednji, ali je odmah dodao da je najvjerovatniji scenario onaj u kojem će virus još godinama cirkulirati među populacijom svijeta.

“Najvjerovatniji scenario, iako ne mogu jamčiti da će biti baš tako, onaj je u kojem će virus biti među nama još puno, puno godina. To je virus koji se širi diljem svijeta, tako da ga je jako teško potpuno eliminisati. Protiv tog virusa ni prirodni imunitet ni imunitet od cjepiva ne pružaju naročito dugotrajnu zaštitu, što znači da se neko ko je zaražen može opet zaraziti sljedeće godine, istom ili nekom drugom varijantom”, rekao je Bourla.

“To je ujedno i virus koji stvara puno varijanti. Ali ono što je važno za svijet nije to da će virus nastaviti cirkulirati svijetom još godinama, baš kao što to čine stotine drugih virusa, nego da se možemo vratiti normalnom životu pod uvjetom da se držimo nekih stvari”, dodao je.

Pfizer's chief executive says #COVID19 will ‘circulate among us for many, many years’, but adds that the virus should not prevent people ‘returning to their normal lives’.

Get live updates: https://t.co/cQoECIUlgv pic.twitter.com/aA3g2sqZZY

— Sky News (@SkyNews) January 18, 2022

Ali optimistično je dodao, pozivajući se na učinkovitost vakcina i lijekova za covid, kako vjeruje da je val omikrona “posljednji s toliko restrikcija”. Bourla je rekao da će vakcina protiv omikrona biti spremna u martu te da kompanija već radi na proizvodnji doza te vakcine.

“Imat ćemo učinkovitu vakcinu u roku od tri mjeseca od detekcije omikrona, što je jako kratak period”, dodao je predsjednik uprave Pfizera.

Ponovio je da, što se tiče šire populacije, ne može preporučiti četvrtu dozu vakcine jer još uvijek ne postoji dovoljno dokaza o učinkovitosti četvrte doze. Umjesto toga, rekao je, treba promovirati booster, odnosno treću dozu kao jako važnu za punu zaštitu od težih posljedica zaraze koronavirusom, prenosi Index.

Prethodni članakRukometaši BiH nosioci u žrijebu parova prvog kruga baraža za SP
Naredni članakMulahmetović: Puni smo motiva i želje za dokazivanjem