Naslovnica Magazin Šef WHO-a za vanredne situacije: Pandemija bi mogla biti gotova ove godine

Šef WHO-a za vanredne situacije: Pandemija bi mogla biti gotova ove godine

108

Govoreći tokom panel diskusije koju je organizovao Svjetski ekonomski forum, Ryan je poručio da “virus možda nikada neće nestati” jer takvi pandemijski virusi “na kraju postaju dio ekosistema”, prenosi agencija AP

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne situacije Michael Ryan izjavio je danas da bi pandemija virusa korona mogla da bude gotova ove godine ukoliko se brzo riješe problemi u dostupnosti vakcina i lijekova.

Govoreći tokom panel diskusije koju je organizovao Svjetski ekonomski forum, Ryan je poručio da “virus možda nikada neće nestati” jer takvi pandemijski virusi “na kraju postaju dio ekosistema”, prenosi agencija AP.

Ali, kako je naveo, postoji šansa da se okonča vanredna situacija u javnom zdravstvu ove godine ako se urade stvari o kojima je već diskutovano.

“Ono što treba da uradimo je da dostignemo nizak nivo incidencije bolesti uz maksimalnu vakcinaciju populacije, ali tako da niko ne mora da umre”, rekao je Ryan.

On je ukazao da je nesreću izazvao poremećaj društvenog, ekonomskog i političkog sistema, a ne virus korona.

WHO je ocijenila da postoji neravnoteža u vakcinaciji protiv virusa korona između bogatih i siromašnih zemalja i da je to “moralni neuspjeh”.

Kako navodi AP, manje od 10 posto ljudi u siromašnijim zemljama primilo je jednu dozu vakcine protiv virusa korona.

Prethodni članakBIHAĆ: AMBASADORICA KRISTIN TUDIK NAJAVILA VEĆI ANGAŽMAN FRANCUSKE DRŽAVE U REALIZACIJI PROJEKATA
Naredni članakŠarović: RS je postala utočište kriminalcima koji rade protiv interesa Srbije