Naslovnica Bosna i Hercegovina Sena Hamzabegović oslobođena optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti

Sena Hamzabegović oslobođena optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti

66

Hamzabegović je oslobođena krivnje da je u periodu od 2013. do 2018. godine učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je prvostepenom presudom Senu Hamzabegović optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti odnosno za prikupljanje i pružanje finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, javlja Detektor.

Hamzabegović je oslobođena krivnje da je u periodu od 2013. do 2018. godine učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a, uključujući “Jahbet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i druge formacije koje su proglašene terorističkim organizacijama.

Prema navodima optužnice, Hamzabegović je u više navrata putovala u Siriju, znajući da se tamo nalazi njen suprug Muradif Hamzabegović, koji je zajedno s drugim državljanima BiH učestvovao u terorističkim aktivnostima, te da dobijeni novac koristi za finansiranje tih aktivnosti, u više navrata osiguravala oko 230.000 KM putem transakcijskih računa u valutama EURO, KM i CHF koje je predavala suprugu.

Presudom, koju je izrekao predsjedavajuća Sudskog vijeća Branko Perić, optuženoj su ukinute mjere zabrane koje su joj određene u novembru 2021. kada je puštena iz pritvora, te joj je vraćen pasoš, a oslobođena je nadoknade sudskih troškova.

Sudija Perić je u kratkom obrazloženju presude kazao da je ključna činjenica bila da li je optužena znala za šta se koristi novac koji je podizala i koji je završavao kod njenog supruga.

„Ovdje imamo slučaj da se radi o supruzi koja raspolože suprugovim novcem na osnovu punomoći, a koji potiče od eksproprijacije nekretnina. Nije imala saznanja da će novac koji je završio kod Muradifa Hamzabegovića biti korišten za finansiranje terorističkih aktivnosti“, kazao je sudija Perić.

Prema njegovim riječima optužena je sama priznala da je novac ostavljala na mjesta za koja joj je Muradif govorio da to učini, kao pod tepihom u teretani, a potom su novac preuzimala treća lica i odnosila Hamzabegoviću, te da bi ova činjenica mogla biti od značaja u slučaju da je optužena znala za šta se novac koristi.

Po ocjeni Vijeća, kako je rekao Perić, nije dokazana teza Tužilaštva koji stoji u činjeničnom opisu optužnice da se radilo o „prikupljanju“ sredstava.

„Nema nikakvih indicija da se optužena bavila podrškom ekstremističkim grupama da bi se iz toga mogao izvući motiv za ovo krivično djelo. (…) Da je skupljala donacije i novac od trećih lica, onda bi se moglo govoriti o prikupljanju sredstava“, rekao je sudija Perić.

On je kazao da je na početku procesa bila zanimljiva činjenica da je Odbrana priznala da je optužena u tri navrata išla surpugu u Siriju i da je imala punomoć od supruga da raspolaže sa novcem nastalim eksproprijacijom nekretnima.

Nesporno je, kaže sudija Perić, da je Muradif Hamzabegović boravio u Siriji i, da je i tamo kupovao nekretnine, što su potvrdili i svjedoci, a to je bilo prvo što je trebalo utvrditi, odnosno da je Muradif pripadnik ISIL-a, ali je ostalo nedokazano da je optužena prikupljala novac i da je znala da će biti korišten za finansiranje terorističkih aktivnosti.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Prethodni članakStarac izvršio samoubistvo vatrenim oružjem
Naredni članakVeć pet godina nije pronađena nijedna nestala osoba srpske nacionalnosti iz Brčkog