Naslovnica Sport SFK Libero provodi projekat “Reci DA ženskom fudbalu”

SFK Libero provodi projekat “Reci DA ženskom fudbalu”

34

Projekat traje sedam mjeseci i na ovaj način ćemo pokušati okupiti ekipu koja će biti okosnica kluba u kojem mimo ovog projekta svakodnevno trenira 30-ak djevojčica

Sportski fudbalski klub (SFK) “Libero” Goražde počeo je realizaciju projekta “Reci DA ženskom fudbalu” podržanog u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu ReLOaD2, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, u saradnji sa Gradom Goražde.

Koordinator projekta Senad Hubjer pojašnjava da je cilj popularizacija ženskog fudbala te podsticaj djevojčica da se bave sportom.

– Projekat je namijenjen djevojčicama uzrasta od 8 do 16 godina i za sada je prijavljeno njih 20-ak. Počeli smo s treninzima ali je poziv i dalje otvoren tako da očekujemo i više. Cilj je da razbijemo predrasude prvenstveno kod roditelja, da je fudbal muški sport, a glavni cilj da podstaknemo djevojčice da se bave sportom odnosno fudbalom – pojašnjava Hubjer.

Napominje da je projektom obezbijeđena besplatna sportska oprema, angažman trenerica sa UEFA licencom, stručni predavači i drugo, te da će i za roditelje biti obezbijeđeno predavanje o njihovoj ulozi u bavljenju djeteta sportom. Također, pojašnjava, njihov zadatak će biti da na završnom turniru naprave palačinke.

– Projekat traje sedam mjeseci i na ovaj način ćemo pokušati okupiti ekipu koja će biti okosnica kluba u kojem mimo ovog projekta svakodnevno trenira 30-ak djevojčica. Uz treninge, u okviru projekta planiramo i utakmice te završni turnir na koji će biti pozvane najbolje ekipe u kategoriji U-11 i U-15 iz BiH, Srbije i Crne Gore – kazao je Hubjer.

Nisvet Jusić
Prethodni članakUkrajinske vlasti: Rusi otvorili vatru na autobus sa civilima, sedam mrtvih
Naredni članakPink Floyd se ujedinio radi Ukrajine i napisao prvu pjesmu u skoro 30 godina