Naslovnica Svijet Širom Rusije počela je pobuna, ima Rusa koji neće da ginu u...

Širom Rusije počela je pobuna, ima Rusa koji neće da ginu u Ukrajini

17

Gdje se god pojave prosvjednici, uz običnu policiju pojavljuje se i interventna, s kacigama na glavama, koja hapsi ljude tako što ih odvlači ili bolje reći odnosi s ulica

U Rusiji su krenuli prvi protesti protiv “djelomične” mobilizacije koju je jutros naredio ruski diktator Vladimir Putin.

Društvenim mrežama šire se snimke građana koji protestvuju na istoku zemlje – u Novosibirsku, Irkutsku, Tomsku i drugim gradovima.

🤡Z-patriots came to a rally in #Yekaterinburg to provoke protesters. As a result, the police detained them.

On the sweatshirt of a “real patriot” is written “Army of Russia”. pic.twitter.com/bu6hvqWOvv

— NEXTA (@nexta_tv) September 21, 2022

Gdje se god pojave prosvjednici, uz običnu policiju pojavljuje se i interventna, s kacigama na glavama, koja hapsi ljude tako što ih odvlači ili bolje reći odnosi s ulica.

BREAKING:

Anti-war protests have begun in Siberia.

This video from Tomsk, Siberia, shows local protestors being detained by police.#Tomsk #UkraineRussiaWar #NoWar pic.twitter.com/20U8vSH5D7

— WhereisRussiaToday (@WhereisRussia) September 21, 2022

Pojavile su se snimke na kojima se vide prva hapšenja, a već se spominju deseci privođenih. Najmanje dvanaest osoba privedeno u Irkutsku.

Na snimkama se vidi kako policija prilikom hapšenja ljude baca na tlo.

#Breaking: Just in – Anti-war protests have started to slowly form in places across several cities in #Russia, reports of at least 48 people got arrested already by Russian police, after #Putin announced he will send 300.000 new Russian troops to #Ukraine to the front lines. pic.twitter.com/RQirI50ljM

— Sotiri Dimpinoudis (@sotiridi) September 21, 2022

Te bi brojke večeras mogle značajno porasti jer je antiratni pokret Vesna pozvao na proteste u gradovima i mjestima širom Rusije u 19 sati po lokalnom vremenu.

Protest in Moscow against mobilization https://t.co/cnnrgmgCPZ pic.twitter.com/4VhnXiPC9E via @Sota_Vision

— Liveuamap (@Liveuamap) September 21, 2022

“Ne morate umrijeti za Putina. Potreban si u Rusiji onima koji te vole. Za vlasti ste samo topovsko meso, i bit ćete rasipani bez ikakvog smisla i svrhe”, poručili su organizatori Rusima.

Protests also began in #Ufa. pic.twitter.com/dKh3mdmIxl

— NEXTA (@nexta_tv) September 21, 2022

Moskovsko tužiteljstvo saopćilo je da je učešće u protestima i neodobrenim “masovnim događajima” kažnjivo djelo koje može rezultirati “zatvorskom kaznom do 15 godina”.

Ranije su ruska opozicija i aktivisti pozvali na proteste protiv djelomične mobilizacije koju je u srijedu naredio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ruske vlasti su dosad razbijale proteste, a nezavisni medijski projekt za ljudska prava OVD-info procjenjuje da je od početka rata u Ukrajini 24. februara privedeno 16.437 ljudi.

Bježanija

Kolona na granici između Rusije i Finske duga je 35 ilometara i raste iz sata u sat. Naime, to je jedina granica koja je još uvijek otvorena za ruske civile sa šengenskim vizama, nakon što je Vladimir Putin najavio da će poslati 300.000 novih vojnika u Ukrajinu.

#Breaking: just in – The traffic jam at the border with #Russia/#Finland has pilled up to 35KM and is rising by the hour, it is the only border who is still open for Russian civilians with shengen visas, after #Putin announced he will send 300.000 new troops to #Ukraine. pic.twitter.com/EOJ1346qDO

— Sotiri Dimpinoudis (@sotiridi) September 21, 2022

Nema informacija o eventualnim gužvama na ulazima u Rusiju, nakon što je režim iz Moskve strancima ponudio državljanstvo u zamjenu za ratovanje u redovima ruske vojske u Ukrajini.

Prethodni članakMustafa Zulić, omiljeni Ljutočanin i čovjek koji SDA nosi u srcu
Naredni članakRuski Telegram kanal: Ukrajinci probili linije iz pravca Lozove