Naslovnica Svijet Širom Srbije blokade i protesti: “Rio Tinto mora da ide”

Širom Srbije blokade i protesti: “Rio Tinto mora da ide”

121

Postoji samo jedna poruka, samo jedna opcija, a to je da “Rio Tinto mora da ide iz Srbije”

Građani i aktivisti ekoloških organizacija blokirali su saobraćaj na putevima u više gradova u Srbiji, zahtjevajući zabranu iskopavanja litijuma, odnosno da Vlada Srbije povuče plan posebne namjene rudnika Jadar, piše Radio Slobodna Evropa.

Protesti su počeli oko 13 sati, a blokirane su saobraćajnice u Novom Sadu, Prijeljini, Šapcu i put Gornje Nedeljice – Brezjak.

Gornje Nedeljice je jedno od mjesta u zapadnoj Srbiji, gdje je britansko-australijska kompanija Rio Tinto planirala rudnik litijuma.

Organizatori protesta su najavili da će blokade saobraćajnica trajati tri sata.

U Preljini se dogodio incident kada je vozač automobilom udario ženu po nogama. Pred kamerama N1 kazao je: “Nisam je udario, samo sam je pogurao da prođem”. Ovo je izazvalo oštre reakcije prisutnih.

U Srbiji su u toku novi protesti i blokade ulica. U Preljini se dogodio incident kada je vozač automobilom udario ženu po nogama. Pred kamerama N1 kazao je: “Nisam je udario, samo sam je pogurao da prođem”. Ovo je izazvalo oštre reakcije prisutnih. Čeka se policija. pic.twitter.com/tw2wPH5tpi

— TV N1 Sarajevo (@N1infoSA) January 3, 2022

Nestrpljivi vozači iz kolona u Pesku, potražili su alternativu kako bi izbjegli čekanje u kolonama. Neki su krenuli preko oranica, a nekoliko njih se zaglavilo u njivama.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

U Beogradu je nekoliko desetina građana blokiralo na desetak minuta jednu traku međunarodnog autoputa E-75 na mostu “Gazela” u Beogradu.

U ovim trenucima započela je blokada auto-puta kod Sava cantra.Trenutno nas je manje od stotinu, potrebna pomoć, pridružite se. pic.twitter.com/0w9HGefdn7

— Igor Mitrovic (@IgorMitrovic100) January 3, 2022

Okupljeni na mostu “Gazela” su rekli da su se samoinicijativno okupili i da nije bilo organizatora.

U Novom Sadu je nakon blokade saobraćaja kod Futoške pijace organizovana protestna šetnja novosadskim ulicama.

Pojačanje u Novom Sadu#Blokada pic.twitter.com/FvrtAfrpLg

— Čika Laza Stupar (@izLaze) January 3, 2022

Učesnici protesta šetnju su završili na trgu kod Srpskog narodnog pozorišta u centru grada.

Šta kažu organizatori?

Ekološke organizacije zabrinute su da bi eksploatacija rude “jadarit” u Srbiji ugroziti životnu sredinu.

Lider Ekološkog ustanka i jedan od organizatora protesta Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je za TV N1 na protestu u Brezjaku, mestu kod Loznice, da postoji samo jedna poruka, samo jedna opcija, a to je da “Rio Tinto mora da ide iz Srbije”.

Brezjak blokada pic.twitter.com/jq0jcyuxlN

— Mirko Smolić (@MirkoSmolic) January 3, 2022

“Onaj ko odlučuje o tome nije više „ni Aleksandar Vučić, ni Zorana Mihajlović, ni svi njihovi direktori Rio Tinta, već svi ovi ljudi koji su se okupili“, rekao je Jovanović.

Na protestu u Brezjaku učestvuje i predsednik opozicione stranke “Zajedno za Srbiju” Nebojša Zelenović.

Najava rudnika litijuma kompanije “Rio Tinto” kod Loznice, uz zakon o eksproprijaciji i izmjene zakona o referendumu, bili su jedan od faktora koji su pokrenuli na proteste više ekoloških organizacija da krajem novembra i početkom decembra organizuju proteste i blokade međunarodnih saobraćajnica na više mjesta u Srbiji.

Jednosatna blokada magistralnog puta Požega-Zlatibor

Kako javlja dopisnica Radija Slobodna Evropa (RSE), oko stotinak građana je na sat vremena 3. januara blokirala magistralni put Požega-Zlatibor.

Blokada je prošla bez incidenata, a prema rečima dopisnice RSE na protest nije bilo vidljivih pripadnika policije u uniformama.

Okupljeni građani su za RSE naveli da nije bilo konkretnog organizatora protesta, a da je poziv za blokadu stigao od Saveza ekoloških organizacija Srbije.

Danas blokada mosta kod nas u Šapcu. Nije nas bilo mnogo, ali bio je Crni✊ i bili su konjanici!😊 pic.twitter.com/P4MfI2orig

— Petar 015 (@015_petar) January 3, 2022

Na osam kilometara od Požege ka Divčibarama, u mestu Pesak, okupilo se, kako javlja dopisnica RSE, nekoliko desetina članova udruženja “Inicijativa za Požegu”, “Za čistiji Kosjerić” i “Da zaštitimo Dobrinju i okolinu”.

Oni su blokirali magistralni put ka Požegi i ka Divčibarama. Blokada za sada protiče bez incidenata.

Vučić o blokadama: Ne vidim smisao protesta

Na najavljene blokade puteva u Srbiji reagovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je 3. januara u obraćanju novinarama u vojnoj kasarni u Pančevu rekao da ne vidi smisao protesta i da je država “uradila svoj posao i prihvatila i usvojila sve zahteve”.

“Što se Rio Tinta tiče, nikakvih pomeranja, nikakvih novih akcija, nikakvog delovanja Rio Tinta u budućnosti neće biti ni na koji način dok mi o tome sami između sebe ne budemo n abilo koji način razgovarali”, izjavio je Vučić.

Dodao je da je o tome kada će to biti, rano govoriti, pošto država još nije dobila studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Mihajlović: Životna sredina zloupotrebljena u političke svrhe

Reagovala je i ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović. Ona je u saopštenju koje je izdalo ministarstvo izjavila da protest “nema veze sa ekološkim temama” i da je životna sredina “još jednom zloupotrebljena u političke svrhe”.

Mihajlović je ponovila da Srbija sa britansko-australijskom Rio Tinto koja je planirala izgradnju rudnika litijuma nema nikakav ugovor.

“Ne postoji nikakav ugovor između Vlade Srbije i bilo koje kompanije, pa ni Rio Tinta, o eksploataciji litijuma. Svako insistiranje da se poništi nešto što ne postoji je ili plod neznanja ili namernog dovođenja u zabunu građana i građanki Srbije”, rekla je Mihajlović.

Šta je sve učinjeno do sad?

Kompanija Rio Sava Exploration, ćerka firme britansko-australijskog rudarskog giganta Rio Tinto koji planira eksploataciju litijuma u Srbiji, 23. decembra saopštila je da planira da zastane sa projektom Jadar.

Kako je za agenciju Beta izjavila Vesna Prodanović, generalna direktorka te kompanije, to će biti učinjeno kako bi pozvali na javni dijalog da bi se stanovnici upoznali sa svim aspektima projekta.

Skupština grada Loznice donela je 16. decembra odluku o ukidanju Prostornog plana tog grada na zapadu Srbije, kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma kompanije “Rio Tinto”.

Vlada Srbije povukla je 8. decembra donošenje izmena Zakona o eksproprijaciji, a na glasanju u skupštini 10. decembra, izmenama četiri zakonska člana u Zakonu o referedumu i narodnoj inicijativi, ukinute su takse za overu potpisa, protiv čega su se građani bunili.

Rio Tinto još je 2004. godine, istražujući oblast zapadne Srbije, otkrio novu rudu „jadarit“, kombinaciju litijuma i bora, iz koje se dobija metal litijum koji se koristi za baterije u mobilnim telefonima i kompjuterima.

Prethodni članakKORONA BILANS U USK: NOVOZARAŽENO 95 OSOBA
Naredni članakDžumhur prošao kvalifikacije, Herdželaš propustila veliku šansu, eliminisan i Bašić