Naslovnica Bosna i Hercegovina Sistem klasifikacije cyber incidenata u fokusu OSCE-ove radionice u Banjaluci

Sistem klasifikacije cyber incidenata u fokusu OSCE-ove radionice u Banjaluci

13

­Jiri Rous, šef Terenske kancelarije Banja Luka Misije OSCE-a u BiH podsjetio je da je „krajnje vrijeme da Bosna i Hercegovina operacionalizira timove za odgovor na računarske incidente (CERT) za institucije BiH i FBiH te da inicira zajednički razvoj okvirne strategije za cyber sigurnost za BiH”

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pružila je podršku radionici na temu “Nacionalna klasifikacija cyber incidenata” za Jugoistočnu i Istočnu Evropu, održanoj u Banjaluci, 22. i 23. septembra, 2022. godine. Radionicu je organizovao Odjel OSCE-a za transnacionalne prijetnje (TNTD), u saradnji s Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Radionica je okupila stručnjake iz oblasti cyber i informacijske sigurnosti iz Jugoistočne i Istočne Evrope, odnosno, kreatore politika rada, sigurnosne službenike i informatičke stručnjake. Diskusije su imale za cilj podizanje svijesti o važnosti državne klasifikacije cyber incidenata i razmjenu dobrih primjera iz prakse u državnim sistemima za klasifikaciju cyber incidenata u državama članicama OSCE-a.

Ambasador Tadeusz Chomicki, nadležen za cyber i tehnološke poslove pri Ministarstvu vanjskih poslova Poljske i kao predstavnik poljskog predsjedavanja OSCE-om za 2022. godinu, naglasio je da su “prijetnje kritičnoj infrastrukturi obično prekogranične prirode, te su zbog toga, razvoj i primjena državnih sistema klasifikacije cyber incidenata važni elementi međunarodne saradnje na polju ostvarenja istog nivoa svijesti o situaciji, procjene ozbiljnosti prijetnje i broja država koje može pogoditi”.

­Jiri Rous, šef Terenske kancelarije Banja Luka Misije OSCE-a u BiH podsjetio je da je “krajnje vrijeme da Bosna i Hercegovina operacionalizira timove za odgovor na računarske incidente (CERT) za institucije BiH i FBiH te da inicira zajednički razvoj okvirne strategije za cyber sigurnost za BiH”.

“Cyber incidenti su sve češći i predstavljaju rastuću prijetnju po sigurnost i stabilnost”, istakao je pomoćnik ministra bezbjednosti BiH Mladen Mrkaja.

“Mi u Ministarstvu bezbjednosti radimo na određenim sistematskim rješenjima, prvenstveno na uspostavljanju timova za odgovor na računarske bezbednosne incidente CERT, te je najveći izazov s kojim se suočavamo obezbjeđivanje adekvatnih kadrova obučenih za borbu protiv cyber incidenata i zaštitu infrastrukture, stoga je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se i ovi kapaciteti unaprijedili”, dodao je Mrkaja.

“Zbog sve učestalijih hakerskih napada koji se dešavaju, potrebno je uspostaviti metrički sistem za klasifikaciju cyber incidenata kako bi se adekvatno odgovorilo na ove prijetnje”, istakao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević. “Osnovna tri postulata cyber bezbjednosti su dostupnost, integritet i povjerljivost podataka. Kada s naruši jedan od tih principa, onda imamo nešto što se naziva cyber incident, koji se sada javljaju već i na dnevnom nivou,” dodao je ministar.

Autor: Fokus.ba

Prethodni članakHaos u Lutriji, moraju isplatiti stotine dobitaka: “Ko god je prekjučer igrao, dobio je”
Naredni članakKoja je svrha zloglasne iranske “moralne policije” i koliko je uspješna?