Naslovnica Bosna i Hercegovina Školama će biti poslana uputstva o produženju zimskog raspusta u ZDK-u

Školama će biti poslana uputstva o produženju zimskog raspusta u ZDK-u

75

Drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama tog kantona u kojima se nastava odvija na bosanskom jeziku, trebala je početi 24. januara, ali je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, početak odgođen za 31. januar

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona u toku dana će svim osnovnim i srednjim školama uputiti detaljnu instrukciju o odgodi početka drugog polugodišta za još jednu sedmicu – najavio je nakon današnje sjednice Vlade ZDK-a ministar obrazovanja Spahija Kozlić.

On je i predsjedavao današnjom sjednicom Vlade ZDK, u svojstvu premijera po ovlaštenju, na kojoj je prihvaćena jučerašnja preporuka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva za Covid-19, kojim predsjedava ministar Adnan Jupić.

Drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama tog kantona u kojima se nastava odvija na bosanskom jeziku, trebala je početi 24. januara, ali je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, početak odgođen za 31. januar.

-Tih će se sedam dana nadoknaditi, najvjerovatnije, u junu. Primjetan je veći broj zaraženih i u izolaciji pa se bojimo da bi eventualnim ranijim ulaskom u škole, moglo doći do eksplozije zaraze pa smo se, u saradnji sa kolegama iz Kriznog štaba, opredjelili za ovu opciju – naveo je Kozlić.

Ministar zdravstva istakao je kako je epidemiološka situacija na području ZDK “nepovoljna, sa dodatnim usložnjavanjem” kada je u pitanju broj oboljelih, ali da nisu posegnuli za donošenjem restriktivnijih mjera.

-Mi se držimo našeg pravila da je bolje postojeće mjere poštovati i voditi kontrolu nad tim mjerama, nego uvoditi nešto novo. Promjena koju smo uključili ovog momenta je preporuka Ministarstvu obrazovanja da se početak nastave za učenike osnovnih i srednjih škola prolongira za sedam dana. Mislimo da će ta mjera biti sasvim dovoljna i da neće nanijeti puno štete procesu obrazovanja – djeci, roditeljima i prosvjetnim radnicima – istakao je Jupić.

Uvjeren je da će poduzete mjere biti dovoljne da se zaštiti i starije stanovništvo. U ovom momentu, podvukao je, u ZDK-u ima “veliki broj pozitivnih slučajeva, ali blaže kliničke slike”.

Veći broj zaraženih dovest će i do “nekog oblika prirodne imunizacije stanovništva”, a po mišljenju svjetskih stručnjaka, ističe Jupić, “pretpostavlja se da je ovo i početak kraja pandemije”.

-Mi, trenutno, imamo preko 3.000 aktivnih slučajeva zaraze, što nikada u proteklom periodu nismo imali, a zdravstvene ustanove su popunjene sa 30 do 40 posto kapaciteta. Znači, puno manje nego u periodu kada smo imali puno manje zaraženih, ali puno teže kliničke slike. To je dobro, ali nas ne bi trebalo zavarati. U ovom je momentu najbitnije sačuvati naše najugroženije kategorije, jer veliki broj ljudi koji su trenutno u bolnicama, nažalost i smrtni slučajevi koji nam se dešavaju, starije su populacije – podvlači Jupić.

Vlada je danas razmatrala programe utroška sredstava iz budžeta Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK za ovu godinu, a što je obaveza po Zakonu o izvršenju budžeta ZDK, koji je usvojen pred Novu godinu.

-Danas je na sjednici Vlade ZDk usvojeno 10-ak takvih programa. Uz to je utvrđana i Upisna politika na Univerzitetu u Zenici te Politika stipendiranja i smještaja studenata u studentske domove na području ZDK-a. Nakon usvajanja ovih programa, odmah ćemo krenuti u realizaciju – najavio je Kozlić.

Među ostalim, usvojen je i Program utroška sredstava za Program obaveznog predškolskog obrazovanja djece koja ove godine polaze u prve razrede osnovnih škola, a za što je namijenjeno 600.000 KM.

Kozlić je optimističan da će se spomenuti program ove godine i realizirati, zbog čega su uputili akt Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica te Kriznom štabu da se “neposredno prije realizacije ovog programa, procijeni epidemiološka situacija”.

-Sredstva za kapitalna ulaganja u osnovne i srednje škole znatno su povećana i očekujemo da će ove godine dodatno biti intenzivirani radovi u osnovnim i srednjim školama te na Univerzitetu u Zenici – podvlači Kozlić.

Danas je utvrđena i visina toplog obroka za zaposlene u sektoru obrazovanja za 2022. godinu, koja će ostati na dosadašnjem iznosu od 8 KM po radnom danu te je, s tim u vezi, data i saglasnost premijeru ZDK-a da potpiše spomenutu odluku.

Tansfer za institucije kulture, dodao je Kozlić, povećan je za 200.000 KM, a što će biti raspoređeno za povećanja plaća zaposlenim u tom sektoru.

-Radi se o linearnom povećanju plaća svima, za svih 16 institucija kulture, u iznosu od pet posto. Planirali smo, istina, da to u budžetu za ovu godinu bude malo veći iznos; međutim, dogovorom o povećanju plaća zaposlenima u policiji, pravosuđu i organima uprave, nismo, u ovom momentu, mogli to uraditi. Ali, ukoliko dođe do rebalansa budžeta, ukoliko se usvoji Zakon o izmjenama i dopunama zakona o propadnosti javnih prihoda Federacije BiH, nastojat ćemo dodatno povećati ovaj transfer, kako bi plaće zaposlenih u institucijama kulture bile dodatno povećane – kazao je Kozlić.

Autor: Fena

Prethodni članakWHO preporučio dva nova lijeka za koronavirus
Naredni članakVeliki skok broja novozaraženih u Sarajevu, svaki drugi testirani je pozitivan!