Naslovna BiH Skupština KS: Usvojeni programi rada ustanova u oblasti rada i socijalne zaštite

Skupština KS: Usvojeni programi rada ustanova u oblasti rada i socijalne zaštite

Od admin
A+A-
Resetiraj

…Doma za djecu bez roditeljskog staranja, Porodičnog savjetovališta, Doma za socijalno zdravstveno zbrinjavanje, Odgojnog centra KS i Terapijske zajednice – Kampus.

Diskusije o ovim programima ukazale su na nekoliko slabosti koje su, kako je istaknuto, već duže vrijeme prepoznate u sistemu zapošljavanja i socijalne zaštite.

Za programe zapošljavanja i posredovanja u zapošljavanju prijavljuje se sve manji broj zainteresiranih, namjenska sredstva ostaju neiskorištena, što ukazuje, kako je rečeno danas, na potrebu primjene novog pristupa u ovoj oblasti i u Federaciji BiH i u Kantonu Sarajevo.

U javnim ustanovama iz oblasti socijalne zaštite, uz predstavljanje svojih programa rada, istaknut je problem nedostatka kadrova, psihologa, pedagoga i drugih stručnih osoba pogotovo što se potreba za njima kontinuirano povećava.

„Na konkurse za prijem ovih kadrova nemamo dovoljno prijavljenih niti zainteresiranih obrazovanih osoba. Poznato je da su u socijalnim ustanovama najniže plate u poređenju s ostalim oblastima u javnom sektoru, a pred njima su zaista zahtjevni i odgovorni izazovi, od brige za najteže socijalne slučajeve, žrtve nasilje u porodicama, briga za djecu i maloljetnike bez roditeljskog staranja, pružanje različite usluge za nepokretne i stare osobe i još mnogo toga. Raduje nas intencija Vlade KS da djeluje u segmentu ujednačavanja primanja u javnom sektoru“, ocjena je većine rukovodilaca ovih ustanova.

Skupština je prihvatila i Godišnji plan i program rada JU Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja s Finansijskim planom, a koji je svoje djelovanje počeo prošle godine. Predstavljene su tekuće i planirane nastavne i vannastavne aktivnosti Insituta, te niz drugih aktivnosti. Govorilo se o radu i osposobljavanju stručnih timova koji odgateljima i nastavnicima u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju pružaju stručnu pomoć u otpočetim procesima kurikularne reforme.

Usvojen je i „Bilans energetskih potreba KS za 2022. godinu”, kao i Odluka o dopuni Statuta Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Tačke o zaključivanja kupoprodajnih ugovora i ugovora o zakupu poslovnih prostora su povučene s dnevnog reda.

Drugi nastavak ove sjednice je prekinut večeras na tački Prijedloga odluke o davanju saglasnosti za zaključivanje ugovora o kupoprodaji između Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Zavoda za izgradnju KS o kupovini zemljišta radi proširenja deponije u Smiljevićima.

(Vijesti.ba)

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE