Naslovnica Svijet Slovenija se vraća na “staro normalno”, razmatra se ostavljanje samo jedne mjere

Slovenija se vraća na “staro normalno”, razmatra se ostavljanje samo jedne mjere

31

Zadnjih je dana jako prisutan trend pada zaraza i hospitalizacija, pa bi o ukidanju obveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima odluka mogla biti donesena još ove sedmice

Slovenija se priprema na ukidanje zadnjih restriktivnih mjera vezanih za epidemiju Covida-19 koja je u padu, potvrdio je u ponedjeljak slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar.

Zadnjih je dana jako prisutan trend pada zaraza i hospitalizacija, pa bi o ukidanju obveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima odluka mogla biti donesena još ove sedmice.

Umjesto obveze, nošenje maski u zatvorenom ostalo bi samo kao preporuka, a i dalje bi se morale nositi u za domovima starijih i bolnicama, naveo je Poklukar u izjavi za medije nakon posjeta Infektivnoj klinici u Ljubljani gdje je razgovarao o trenutnoj epidemiološkoj i zdravstvenoj situaciji.

Poklukar očekuje da će i predstojeći ljetni mjeseci proteći u znaku “povratka na staro normalno”, prenosi Hina.

Ravnateljica Infektivne klinike Tatjana Lejko Zupanc kazala je da se u toj ustanovi prilike poboljšavaju, ali dosta sporo, te da je virus najopasniji za imuno kompromitirane pacijente koji često trebaju višekratnu hospitalizaciju i “ne mogu se osloboditi” virusa.

Slovenska vlada objavila je u ponedjeljak da je u protekla 24 sata s oko 3800 PCR i brzih antigenskih testova potvrđeno 528 novih zaraza, što je velik pad u odnosu na prethodni dan kad ih je bilo 785, te u odnosu na stanje prije sedam dana, kad je bilo 802 zaraza.

U bolnicama je trenutno 275 covid pacijenata, od čega 39 na intenzivnim odjelima, a u padu su 14-dnevna incidencija te 7-dnevni prosjek zaraženih u jednom danu. U zadnja 24 sata preminulo je troje oboljelih, objavilo je u ponedjeljak slovensko ministarstvo zdravstva.

Autor: Fena

Prethodni članakŽena koja je napisala “Kako ubiti muža” optužena za ubistvo muža
Naredni članakSimeone prekinuo pres-konferenciju nakon jednog pitanja