Naslovnica Magazin Slovenka otišla na eutanaziju u Švicarsku: “Popila je gorko piće, pa uzela...

Slovenka otišla na eutanaziju u Švicarsku: “Popila je gorko piće, pa uzela čokoladu”

3

“Popila je gorko piće, a zatim uzela još jednu čokoladicu”, opisao je Alenkine posljednje trenutke suprug Marijan

Učiteljica iz Slovenije Alenka Čurin Janžekovič preminula je 13. marta u Švicarskoj uz pomoć eutanazije za čiju se legalizaciju u Sloveniji zalagala godinama.

“Popila je gorko piće, a zatim uzela još jednu čokoladicu”, opisao je Alenkine posljednje trenutke suprug Marijan u razgovoru za Slovenske novice.

Svojoj supruzi je obećao da će se zauvijek nastaviti boriti za legalizaciju eutanazije.

Alenka je rođena 6. jula 1957. u Mariboru. Bolovala je od Morquiova sindroma, nasljedne metaboličke bolesti. Zbog pomanjkanja enzima njezine kosti i hrskavice pomalo su se raspadale.

U životu je prošla više od deset operacija, tijelo joj je gotovo bilo potpuno ukočeno te se kretala uz pomoć štaka. Od te neizlječive bolesti obolijeva jedna osoba na sto hiljada.

– To je protiv moje prirode. Ni sestra ni ja sebi nikada ne bismo dozvolile da ležimo u krevetu i čekamo odlazak. Skupo je, ali kada se čovjek odluči na to, zna da mora pripremiti novac. Švicarska jedina omogućava strancima eutanaziju i želi zaraditi na tome, rekla je ranije u intervjuu za Index.

Koliko košta eutanazija

Cijeli postupak eutanazije u Švicarskoj stoji 10.790 franaka, a uvjeti su neizlječiva bolest u terminalnoj fazi ili bolest koja se pogoršava i vodi u smrt.

Mogu se prijaviti i oni koji trpe neizdržive bolove koji se ne mogu olakšati i oni s trajnim invaliditetom. Osim u Švicarskoj, eutanazija je u Evropi legalna i u Belgiji, Španiji te Nizozemskoj.

Prethodni članakU toku velika akcija SIPA-e na teritoriji cijele BiH, oglasili su se i iz Tužilaštva
Naredni članakBritanski obavještajci tvrde: Rusi grade strašnu prepreku za Ukrajince