Naslovnica Svijet Slovenski upravni sud odbio zahtjev čovjeka da se izbriše iz knjige krštenih

Slovenski upravni sud odbio zahtjev čovjeka da se izbriše iz knjige krštenih

88

Sud je u odluci također naveo da pohrana osobnih podataka pojedinca u spomenutom slučaju ne znači kršenje njegovih prava

Upravni sud u Sloveniji odbio je zahtjev čovjeka koji se formalno ispisao iz Katoličke crkve da se iz župne knjige krštenih izbrišu i njegovi osobni podaci, smatrajući to povredom svojih prava.

On se u upravnom postupku pozivao na Uredbu o zaštiti podataka (poznatiju pod engleskim akronimom GDPR) koja je u Europskoj uniji na snazi od 2018. godine, a predviđa pravo na brisanje osobnih podataka ako se oni obrađuju suprotno željama onoga ko je izašao iz neke organizacije ili društva.

Nakon što je njegov zahtjev najprije odbila crkva, a onda i vladin povjerenik za zaštitu osobnih podataka, isto je stajalište u postupku zauzeo i upravni sud. Prema njegovoj odluci, članak 17. GDPR-a, koji daje pravo na brisanje podataka, ne odnosi se na matične knjige krštenih kojima upravlja Katolička crkva, a predstavljaju arhivsko gradivo od javnog interesa, prenijeli su mediji odluku upravnog suda.

Sud je u odluci također naveo da pohrana osobnih podataka pojedinca u spomenutom slučaju ne znači kršenje njegovih prava ili slobode jer mu je pravo da ne pripada nijednoj konfesiji priznato već time što je u crkveni arhiv unesena zabilježba da je iz crkve istupio.

Čovjek je tvrdio da su njegovi podaci u knjizi krštenih vođeni nezakonito pa ih treba izbrisati, te da nije dovoljno to što je njegova izjava da istupa iz Katoličke crkve samo navedena kao zabilješka u podacima o krštenju, prenosi Hina.

Autor: Fena

Prethodni članakAustralija zabilježila rekordan dnevni broj novozaraženih koronavirusom
Naredni članakNjemačka u 2022. mijenja niz pravila i propisa, ovo su najvažnije promjene