Naslovnica Unsko-sanski kanton Snažna oluja Fiona pogodila Kanadu

Snažna oluja Fiona pogodila Kanadu

11

Snažna oluja Fiona popraćena uraganskim vjetrovima danas je pogodila istočnu Kanadu, gotovo sedam dana nakon što je razorila dijelove Kariba.

Američki nacionalni centar za uragane (NHC) saopćilo je da je središte ove oluje, posttropskog ciklona nazvanog Fiona, prošlo istočnom Novom Škotskom i sa sobom donijelo jake vjetrove i kišu.

Do poslijepodne
Oluja je na putu prema sjeveru nešto oslabila. Oko pet sati ujutro, oluja je došla na otprilike 255 kilometara sjeveroistočno od Halifaksa. Sa sobom je donijela vjetrove maksimalne brzine do 150 kilometara na sat, a prema sjeveru se kretala brzinom od oko 43 kilometra na sat, kazali su iz NHC-a.

Stručnjaci su predvidjeli da će Fiona uzrokovati jake vjetrove, olujna nevremena i obilne padaline. Iako je bilo predviđeno da će tokom sljedećih nekoliko dana postupno slabiti, dodaju da je očekivano da će Fionu uraganski vjetrovi pratiti do danas poslijepodne.

Ranije nazivana uraganom, oluja je ranije ove sedmice pogodila karipske otoke, pri čemu je poginulo najmanje osam ljudi, a struja je u doba jakih vrućina nestala za gotovo svih 3.3 miliona stanovnika. Gotovo milion ljudi bez struje je bilo pet dana.

Upozorenje na snazi
Kako bi primio brifinge i podržao hitnu reakciju vlade, kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) odgodio je odlazak u Japan gdje je trebao prisustvovati sprovodu bivšeg premijera Shinza Abea.

Upozorenje za uragan bilo je na snazi ​​za veći dio centralne Nove Škotske, Otok princa Edwarda i dijelove Newfoundlanda, što je područje na kojem živi više od 150.000 ljudi, objavio je NHC iz svog sjedišta u Majamiju.

Prethodni članakGolubović otkrio zbog čega je napao Uroša: Sve mu rekao u lice
Naredni članakNovi prekidi u isporuci struje u Cazinu, Bihaću, Bužimu i Bosanskoj Krupi