Naslovnica Sport Španski mediji: Real dogovorio neviđeni sponzorski ugovor od 10 milijardi eura!?

Španski mediji: Real dogovorio neviđeni sponzorski ugovor od 10 milijardi eura!?

57

Vozpopuli piše da su pregovori počeli u decembru te da su vrlo blizu realizacije

Španski portal Vozpopuli objavio je danas da je Real Madrid dogovorio nevjerovatan sponzorski ugovor s američkom firmom Legends Hospitality. Real bi prema tom ugovoru trebao zarađivati 400 miliona eura godišnje, odnosno 10 milijardi u periodu od 25 godina na koliko bi ugovor bio potpisan, prenosi Index.

Vozpopuli piše da su pregovori počeli u decembru te da su vrlo blizu realizacije. Legends Hospitality uzeo bi 20 posto vlasništva u firmi koja upravlja novim Santiago Bernabeuom, a od Reala bi na 25 godina dobio pravo organizacije evenata na njegovom stadionu i dovođenja renomiranih brendova u trgovine.

Amerikanci bi na Santiago Bernabeu dovodili sve najveće muzičke zvijezde, a u Madridu bi gostovali i San Antonio Spursi u sklopu neke od NBA utakmica budući da tvrtka ima 20 posto vlasništva u toj franšizi. Razmotrila bi se i opcija gostovanja Dallas Cowboysa budući da su NFL utakmice u Evropi već postale normalna stvar, a i Cowboysi su u djelomičnom vlasništvu Legendsa.

Odmah 150 milijuna eura

Američka firma jamči Realu najmanje 400 miliona eura prihoda godišnje od ovih događaja, a tvrtka bi se obvezala da odmah po potpisu ugovora uplati Realu 150 miliona eura. Real bi morao malo promijeniti projekt novog stadiona i ubaciti još dvije garaže, što će klub koštati dodatnih 60-ak miliona eura.

Vozpopuli je uputio službene upite Realu i Legends Hospitalityju, ali su im odgovorili da ne žele komentirati, a taj portal je zasad jedini koji je objavio vijest o ovom nevjerojatnom Realovom poslovnom potezu.

Real je za rekonstrukciju Santiago Bernabeua podignuo milijardu eura kredita koji mora vratiti u periodu od 25 do 30 godina. Točno toliko trajao bi ugovor s Amerikancima uz koji bi Real pratkički bez ikakvih problema vraćao kredit. Florentino Perez je u rekonstrkuciju stadiona ušao s ciljem da do 2025. godine, kad mu ističe mandat, podigne vrijednost kluba na šest do osam milijardi eura.

Prema procjenama finansijskih kuća, Real trenutačno vrijedi između tri i četiri milijarde eura iako se njegovim dionicama ne može trgovati. Perez želi povećati prihode kluba na 350 miliona eura godišnje, a stadion je jedan od glavnih insturmenata kako Realov gazda to želi postići.

Prethodni članakU četvrtak presuda inspektorima iz predmeta David Dragičević
Naredni članakZenička bolnica ipak donijela odluku o suspenziji “hladnog” operativnog programa