Naslovnica Bosna i Hercegovina Sporazum ili nesporazum: U Neumu danas odluka

Sporazum ili nesporazum: U Neumu danas odluka

48

Osim vijesti da pregovori idu dalje, te kako su neophodne određene izmjene Ustava da bi se ispoštovale presude Europskog suda za ljudska prava, nijedna značajna novost nije izrečena

Zadnji je dan pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva koji se od četvrtka vode u Neumu.

Šta su pregovarači, politički lideri, eksperti i međunarodni posrednici uspjeli postići trebali bi saznati iza 11 sati kada se predviđa kraj razgovora.

Tok dosadašnjih pregovora, uz umjeren optimizam, ali i umjerene informacije, prenosili su isključivo međunarodni medijatori, ali još uvijek je nepoznanica je li prikazani optimizam zaista zasnovan na napretku u dogovorima i mogućem sporazumu.

Osim vijesti da pregovori idu dalje, te kako su neophodne određene izmjene Ustava da bi se ispoštovale presude Europskog suda za ljudska prava, nijedna značajna novost nije izrečena.

Pri tome su se brojni eksperti za Izborni zakon i Ustav, ali i domaći političari, suzdržali od bilo kakvog komentara, vjerovatno uz preporuku evropskih i američkih predstavnika.

Jesu li bosanskohercegovački lideri optimistični kao stranci i hoće li pregovori na jugu naše zemlje donijeti dogovor ili nova nezadovoljstva, saznat ćemo tokom dana.

Prethodni članakMuzaferija i Nikolajev nosit će zastavu BiH na otvorenju Olimpijskih igara
Naredni članakDžumhur na početku turnira u Montpellieru “počistio” 72. igrača svijeta