Naslovnica Bosna i Hercegovina Srbija odlikovala osuđenog ratnog zločinca koji je učestvovao u genocidu u Srebrenici

Srbija odlikovala osuđenog ratnog zločinca koji je učestvovao u genocidu u Srebrenici

63

Ratni zločinac Vinko Pandurević, komandant Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, prije nekoliko dana u Beogradu je primio vojnu spomenicu za učešće u odbrani od NATO agresije na SRJ

Načelnik Generalštaba VS-a general Milan Mojsilović u utorak je primio delegaciju Kluba generala i admirala Srbije, koju je predvodio predsjednik Kluba general u penziji Milomir Miladinović.

Tom prilikom Mojsilović je uručio vojne spomenice za “učešće u odbrani od NATO agresije na SRJ” penzionisanim generalima Milomiru Miladinoviću i Vinku Panduroviću, navedeno je na zvaničnoj stranici Ministarstva odbrane Srbije. Dodano je kako je “Klub generala i admirala Srbije strukovno udruženje formirano radi očuvanja i njegovanja slobodarskih tradicija, očuvanja ugleda generala i admirala, doprinosa odbrambenoj sposobnosti Srbije i ostvarivanja kulturnih, naučnih i drugih potreba”.

Zbog uručenja vojne spomenice ratnom zločincu reagovala je Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji.

“Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji osuđuje odluku načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića da uruči spomenicu za učešće u odbrani od NATO agresije Vinku Pandureviću. Spomenice za odbranu zemlje i spomenike poput onog Mladiću u Njegoševoj u demokratskom društvu ne mogu dobiti ratni zločinci”, poručili su iz Inicijativa mladih.

Podsjećamo, Pandurević je jedan od nekoliko vojnih komandanata bosanskih Srba koji su bili osuđeni za genocid, odslužili su svoju kaznu i pušteni na slobodu.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske bio je osuđen na 13 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici, a 2015. godine je prije vremena oslobođen. Danas živi u Beogradu sa svojom suprugom i sinovima.

Pandurević je u izjavi za BIRN kazao da se zbog presude Haškog tribunala ne može zaposliti kao univerzitetski profesor.

“Neki fakulteti neće da prihvate nekog s mojom prošlosti. Strahuju da će neki novinar ili nevladina organizacija reći da neko s ovim mojim teretom ne može da uči studente”, rekao je on. Osim toga, on i njegova porodica nisu imali nikakvih problema u Srbiji zbog njegove kazne.

Trenutno je aktivan u Klubu generala i admirala Srbije te Udruženja “Zavet otadžbini”, koji okuplja ljude sa područja Republike Srpske i tzv. Srpske Krajine koji danas žive u Srbiji.

Nakon oslobađanja, Pandurević je objavio nekoliko knjiga o politici i ratu u Bosni i Hercegovini.

Uprkos presudi, Pandurević i dalje negira da je u Srebrenici izvršen genocid.

Pandureviću, koji je u ljeto 1995. bio komandant Zvorničke brigade VRS-a, Žalbeno vijeće proglasilo je krivim za pomaganje i podržavanje ubistava, istrebljenja i progona muslimana iz Srebrenice u danima pošto je VRS 11. jula zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom UN-a.

Istom presudom je žalbeno veće proglasilo je potpukovnike Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu krivim za genocid počinjen nad srebreničkim muslimanima i izreklo im kaznu doživotnog zatvora.

To je bila prva pravosnažna presuda za počinjenje genocida u Srebrenici.

Prethodni članakU teškoj saobraćajnoj nesreći automobil završio na krovu, povrijeđene četiri osobe
Naredni članakVučić najavio povlačenja s čela SNS-a, ali tek poslije izbora