Naslovnica Svijet Srbijanski desničari pozivaju na proruski miting: Od antivaksera do ljubitelja Putina

Srbijanski desničari pozivaju na proruski miting: Od antivaksera do ljubitelja Putina

48

Srbijanska ekstremno desničarska organizacija “Narodne patrole” najavila je skup podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu, tvrdeći da se Vladimir Putin bori protiv “nacističke i prozapadne vlade”

Narodne patrole, organizacija desničarskih ekstremista koja je počela kao grupa neprijateljski raspoložena prema migrantima i izbeglicama koje prelaze Srbiju na putu ka Zapadnoj Evropi, a koja je takođe vodila kampanju protiv vakcinacije protiv COVID-19, saopštila je da planira da održi protest u podršku Rusije u Beogradu u petak.

“Želimo da podržimo ruski i bjeloruski narod u borbi protiv nacističke i prozapadne vlade u Kijevu”, napisala je grupa na svojoj Instagram stranici. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je Jevrej i odbacio je apsurdne navode da je on na čelu nacističke administracije.

Narodne patrole su takođe optužile Zapad za licemerje zbog NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. i zbog bataljona Azov, ultranacionalističke dobrovoljačke militantne skupine sa neonacističkim vezama koja je 2014. godine inkorporirana u Nacionalnu gardu Ukrajine.

Grupa krajnje desnice tvrdila je da su nevini ruski civili ubijeni tokom borbi u Ukrajini 2014. godine, kada je Rusija sponzorirala naoružane separatiste u istočnoj regiji Donbasa i anektirala Krim.

“Pošto zapadni nacisti nisu zainteresovani za ovo, logično je da će ruski i beloruski narod uzeti pravdu u svoje ruke”, navodi se u saopštenju.

Grupa je takođe pozvala Srbe da “reše trenutnu situaciju u našoj svetoj zemlji Kosovo i Metohijji”, misleći na bivšu srbijansku pokrajinu koja je proglasila nezavisnost 2008. godine.

BIRN je kontaktirao Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije da pita da li je protest zvanično registrovan, kao i detalje o njegovim zvaničnim organizatorima, ali nije dobio odgovor do trenutka objavljivanja.

Grupa narodnih patrola osnovana je prije nekoliko godina i djeluje kao ksenofobična osvetnička organizacija naoružana biber sprejom koja je napadala migrante navodno “u samoodbrani” prije nego što ih je predala policiji.

Mnogi iz grupe su ranije bili članovi drugih ekstremno desnih grupa, uključujući Zavetnike koji su kasnije postali zvanična politička stranka, koja je izlazila na izbore sa malim uspjehom.

Grupa Narodne patrole sada se predstavlja kao jedina prava ekstremno desničarska organizacija u Srbiji, insistirajući da su mnoge druge ekstremno desničarske organizacije završile pod kontrolom vladajuće Srpske napredne stranke, što ih je navelo da ublaže svoje radikalne stavove.

Međutim, skupovi Narodne patrole do sada nikada nisu uspjeli okupiti više od nekoliko stotina učesnika, uprkos tome što Facebook stranica grupe ima više od 70.000 pratilaca.

Srbijanske ekstremno desničarske organizacije decenijama podržavaju pravoslavnu Rusiju, pozivajući se na istorijske i verske veze.

Autor: BIRN

Prethodni članakPutinov režim privodi i djecu koja protestvuju protiv rata
Naredni članakŠevčenko: Nogomet za mene ne postoji, nije vrijeme za to