Naslovnica Bosna i Hercegovina Stav hrvatskih stručnjaka: Treća doza vakcine protiv COVID-19 podiže imunološku zaštitu

Stav hrvatskih stručnjaka: Treća doza vakcine protiv COVID-19 podiže imunološku zaštitu

90

O budućim ‘boosterima’ može se raspravljati, ali po meni, mnogo je važnije da se eventualno pronađe neko novo cjepivo, ali na tome se još radi“, navodi Brizić

Takozvana “booster“, odnosno treća doza vakcine protiv COVID-19 podiže imunološku zaštitu i zato se preporučuje jer se smanjuje mogućnost aktivne infekcije, a većina cijepljenih je zaštićena od težih oblika bolesti, rekla je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Vesna Višekruna Vučina, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Pad imuniteta nastupa 4 do 6 mjeseci od preboljenja ili cijepljenja. Kada je dokazana zaraza, preporučuje se cijepljenje 3 do 6 mjeseci od infekcije, minimalno do mjesec dana. Busteriranje se svakako preporučuje osobama koje su imale COVID u porodici, a same nisu bile zaražene ili su bile asimptomatske“, rekla je Višekruna Vučina.

Stava je da je uz kontrole poštovanja mjera, najvažnija osobna kontrola pojedinca jer, navodi “moramo biti odgovorni prema sebi, svojoj obitelji i široj zajednici”.

Višekruna Vučina kaže da škole jesu mjesta velikog širenja virusa, ali da se tu moraju uzeti u obzir i drugi faktori koji utječu na održavanje nastave i kvalitetu života. Smatra da tek nakon uvođenja mjera za kazališta, kina i slična okupljanja na red dolaze škole.

Dr. Ilija Brizić, virusni imunolog na Medicinskom fakultetu u Rijeci za “booster” dozu kaže da to nije neuobičajeno u imunologiji jer će se njome pojačati imunosni odgovor i smanjiti mogućnost infekcije, čak i od omikron varijante koronavirusa.

“O budućim ‘boosterima’ može se raspravljati, ali po meni, mnogo je važnije da se eventualno pronađe neko novo cjepivo, ali na tome se još radi“, navodi Brizić.

Naglašava kako je svakako dobro da svi prime “booster” jer se tako stvara kolektivni imunitet. Za četvrtu dozu kaže da ćemo morati pričekati podatke.

“To neće doći za nekoliko mjeseci i to neće utjecati na trenutačnu situaciju. Postoje istraživanja, ali za to je potrebno neko vrijeme”, kaže Brizić.

Prethodni članakU Njemačkoj zabilježen najveći broj zaraženih u jednom danu od početka pandemije
Naredni članakZa 12 dana do trećeg najgledanijeg Netflixovog filma svih vremena