Naslovnica Svijet Stigla prva reakcija Rusije nakon što je Srbija glasala da ih izbace...

Stigla prva reakcija Rusije nakon što je Srbija glasala da ih izbace iz Vijeća za ljudska prava UN-a

51

Opća skupština Ujedinjenih naroda suspendovala je u četvrtak Rusiju iz Vijeća UN-a za ljudska prava zbog izvještaja o grubim i sistemskim kršenjima i zloupotrebama ljudskih prava invazijom na Ukrajinu, a Rusija je upozorila zemlje da će glasanje za suspenziju i suzdržanost smatrati “neprijateljskom gestom” koja će imati posljedice na bilateralne odnose, navodi se u bilješci koju je Reuters dobio na uvid

Podrška Mađarske i Srbije isključenju Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a je primjer prinude na rusofobiju, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Tanjug.

On je dodao da tu nije riječ o tome da se razumije i oprosti takav postupak, već da se mora razumjeti ta, kako je naveo, teška situacija, taj neviđeni pritisak i prinuda na rusofobiju.

“Sve to doživljavaju zemlje koje pokušavaju zauzeti neku izbalansiranu poziciju. Mi to razumijemo”, rekao je Peskov novinarima.

Kako prenosi Tanjug, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija htjela biti suzdržana tokom glasanja, ali da se suočila s velikim pritiscima. Dodaju kako je službeni Beograd ranije podržao teritorijalni integritet svih zemalja, uključujući Ukrajinu, ali se Srbija nije pridružila zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Podsjetimo, Opća skupština Ujedinjenih naroda suspendovala je u četvrtak Rusiju iz Vijeća UN-a za ljudska prava zbog izvještaja o grubim i sistemskim kršenjima i zloupotrebama ljudskih prava invazijom na Ukrajinu.

Taj potez predvođen Sjedinjenim Državama dobio je podršku 93 zemlje, 24 zemlje su glasale protiv, a 58 ih je bilo suzdržano. Za suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava koje broji 47 članica, bila je potrebna dvotrećinska većina, a oni koji se nisu htjeli izjasniti se ne računaju pod dvotrećinskom većinom.

Rezolucija usvojena u Općoj skupštini UN-a sa 193 članice izražava “ozbiljnu zabrinutost zbog aktuelne krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini”, posebno zbog izvještaja da je Rusija kršila ljudska prava.

Rusija je upozorila zemlje da će glasanje za suspenziju i suzdržanost smatrati “neprijateljskom gestom” koja će imati posljedice na bilateralne odnose, navodi se u bilješci koju je Reuters dobio na uvid.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Opća skupština UN-a usvojila je dvije rezolucije sa 141 i 140 glasova u kojima osuđuje Rusiju.

Moskva tvrdi da provodi “specijalnu operaciju” za demilitarizaciju i “denacifikaciju” Ukrajine.

SAD je objavio da će zatražiti suspenziju Rusije nakon što je Ukrajina optužila ruske vojnike za ubijanje stotina civila u gradu Buči.

Rusija poriče napad na civile u Ukrajini. Ruski ambasador pri UN-u Vassilij Nebenzia rekao je da “ni jedan civil nije pretrpio nikakvu vrstu nasilja” dok je Buča bila pod ruskom kontrolom.

Prethodni članakBoris Johnson se iznenada pojavio u Kijevu
Naredni članakSaudijska Arabija će dozvoliti milion vjernika na hadžu u Meki