Naslovnica Bosna i Hercegovina Stoltenberg: Rat u Ukrajini mogao bi trajati godinama

Stoltenberg: Rat u Ukrajini mogao bi trajati godinama

4
0

Britanski premijer Boris Johnson također je upozorio na dugotrajniji sukob

Zapad se mora pripremiti za nastavak podrške Ukrajini u ratu koji može trajati godinama, upozorio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da su troškovi rata visoki, ali je cijena puštanja Moskve da postigne svoje vojne ciljeve još veća, javlja BBC.

Komandant britanske vojske: Moramo se spremiti za rat u Evropi

Britanski premijer Boris Johnson također je upozorio na dugotrajniji sukob.

I u oštrom upozorenju, novoimenovani šef britanske vojske rekao je da Velika Britanija i saveznici trebaju biti sposobni pobijediti u kopnenom ratu s Rusijom.

General Sir Patrick Sanders, koji je na ovu funkciju imenovan prošle sedmice, rekao je u internoj poruci u koju je BBC imao uvid da ruska invazija na Ukrajinu naglašava osnovnu britansku svrhu – zaštititi Ujedinjeno Kraljevstvo i biti spremni boriti se i pobjeđivati u ratovima na kopnu, kao i da pojačava zahtjev za odvraćanjem ruske agresije prijetnjom silom.

Stoltenberg i Johnson rekli su da bi slanje više oružja učinilo pobjedu Ukrajine vjerovatnijom.

– Moramo se pripremiti na činjenicu da bi to moglo potrajati godinama. Ne smijemo odustati u podršci Ukrajini – rekao je šef NATO-a u intervjuu za njemački list Bild.

Šef zapadnog vojnog saveza rekao je da bi opskrba Ukrajine modernijim oružjem povećala njene šanse da oslobodi istočnu regiju Donbasa, čiji je veći dio trenutno pod ruskom kontrolom. Izjava šefa najjače vojne alijanse na svijetu samo je jedna u nizu koje danas dolaze sa zapada i jasna su poruka ruskom diktatoru Vladimiru Putinu – rat u Ukrajini trajaće dok Rusija ne bude poražena!

Prethodni članakMacron, Scholz i Draghi krenuli vozom u Kijev
Naredni članakSlovenci nas guraju u EU, procurio dokument koji su pripremili slovenski diplomati

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime