Naslovnica Svijet Stoltenberg zakazao specijalni sastanak s Rusijom zbog ukrajinske krize

Stoltenberg zakazao specijalni sastanak s Rusijom zbog ukrajinske krize

91

Sastanak vijeća, format koji se koristi za dijalog od 2002. godine, održat će se u Briselu 12. januara nakon što američki i ruski zvaničnici održe razgovore o sigurnosti 10. januara u Ženevi

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zakazao je specijalni sastanak savezničkih ambasadora i najviših ruskih zvaničnika za narednu sedmicu, dok obje strane traže dijalog kako bi spriječile otvoreni sukob oko Ukrajine, rekao je zvaničnik NATO-a u utorak.

Zabrinuti zbog raspoređivanje ruske vojske duž ukrajinske granice, zapadna vojna alijansa mjesecima je tražila sastanak Vijeća NATO i Rusije, ali se činilo da se on neće održati nakon spora oko špijunaže u oktobru.

Sastanak vijeća, format koji se koristi za dijalog od 2002. godine, održat će se u Briselu 12. januara nakon što američki i ruski zvaničnici održe razgovore o sigurnosti 10. januara u Ženevi.

Visoki diplomata Evropske unije, Josep Borrell, otputovao je u utorak u Ukrajinu kako bi pokazao podršku Kijevu, koji teži da se pridruži bloku i NATO-u.

Moskva želi garancije da će NATO zaustaviti svoje širenje na istok i prekinuti vojnu saradnju sa Ukrajinom i Gruzijom, koje imaju teritorijalne sporove sa Rusijom.

Moskva takođe negira tvrdnje SAD-a da planira invaziju na Ukrajinu i optužuje Kijev da raspoređuje vlastitu vojsku na istoku zemlje.

Prethodni članakDA LI JE U USK MOGUĆ RAZVOJ ZIMSKOG TURIZMA?
Naredni članakBorac obavio prozivku, pojavio se i Zakarić