Naslovnica Bosna i Hercegovina “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” protiv podsticaja za mHE “Samar”

“Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” protiv podsticaja za mHE “Samar”

120

Kako naglašavaju u saopćenju za javnost, na dnevnom redu 23. Redovne sjednice Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, zakazane za danas, predviđeno je razmatranje zahtjeva za (ponovno) produženje preliminarnog prava na podsticaj za proizvodnju električne energije za mHE Samar na Kasindolskoj rijeci

Građani Istočnog Sarajeva pozivaju Regulatornu komisiju za energetiku Republike Srpske da zaštiti njihove interese, odbiju zahtjev za davanje podsticaja za proizvodnju električne energije za mHE “Samar” na Kasindolskoj rijeci.

Kako naglašavaju u saopćenju za javnost, na dnevnom redu 23. Redovne sjednice Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, zakazane za danas, predviđeno je razmatranje zahtjeva za (ponovno) produženje preliminarnog prava na podsticaj za proizvodnju električne energije za mHE Samar na Kasindolskoj rijeci.

– Mi, članovi NGG “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” protivimo se davanju podsticaja za proizvodnju električne energije za mHE “Samar” i zahtjevamo da se taj zahtjev odbije. Nadamo se da će nadležni organ uvažiti naše apele, prilikom današnjeg odlučivanja, naročito imajući na umu dužnost da djeluju u javnom interesu. Obzirom da investitor nema važeću ekološku dozvolu i nije izvjesno kad i da li će je dobiti, bez čega ne može pribaviti upotrebnu dozvolu, smatramo da im rješenje o preliminarnom pravu na podsticaj ne treba produžiti – ističe članica NGG “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci’ Sara Tuševljak.

Regulatorna komisija za energetiku najprije je, podsjećaju u saopćenju za javnost, donijela rješenje o preliminarnom pravu na podsticaj za proizvodnju električne energije za mHE “Samar” do 30.11.2021. godine, da bi 28.10.2021. godine donijela Rješenje o produženju preliminarnog prava na podsticaj za proizvodnju električne energije- mHE “Samar”, prema kojem je investitor i podnosilac tog zahtjeva, firma ‘BUK doo’ iz Istočnog Sarajeva bila dužna da do 31.12.2021. počne sa radom odnosno pribavi upotrebnu dozvolu za proizvodno postrojenje mHE “Samar”.

– Obzirom da se to nije dogodilo, dosad, izvjesno je da se neće ni dogoditi do kraja kalendarske godine – navodi se.

Neformalna grupa građana “Stop izgradnji mhe na Kasindolskoj rijeci” ponovo ističe da je, u maju ove godine, provela Građansku inicijativu, prema Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske. Prikupljena su 2.354 potpisa građana grada Istočno Sarajevo, koji se protive izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci.

– Dodajemo i da je stav lokalne zajednice jasan obzirom da su našu borbu prepoznali i pružili podršku i gradonačelnik Istočnog Sarajeva, načelnici opština Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Trnovo odnosno načelnici opština u kojima su 3 mHE na Kasindolskoj rijeci planirane – navodi se u saopćenju za javnost NGG “Stop mHE na Kasindolskoj rijeci”.

Autor: Fena

Prethodni članakSIPA uhapsila muškarca s deset kilograma marihuane
Naredni članakHrabri dječak Anel više je vremena proveo u bolnicama nego na igralištima, pomozimo mu!