Naslovnica Bosna i Hercegovina Stranci u Njemačkoj bi uskoro mogli lakše do državljanstva, moguće u roku...

Stranci u Njemačkoj bi uskoro mogli lakše do državljanstva, moguće u roku od tri godine

10

Nacrt zakona je “skoro gotov” i ubrzo će biti poslan ostalim ministarstvima, rekao je glasnogovornik savezne ministarke unutrašnjih poslova Nancy Faeser

Stranci bi uskoro mnogo lakše mogli dobiti njemačko državljanstvo. Neki čak i za tri godine. Iz Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova sada je potvrđeno da ta reforma, dogovorena u koalicionom sporazumu, napreduje, piše Deutsche Welle.

Reforma njemačkog Zakona o državljanstvu, dogovorena u koalicionom sporazumu između SPD-a, Zelenih i FDP-a otišla je korak dalje. Nacrt zakona je “skoro gotov” i ubrzo će biti poslan ostalim ministarstvima, rekao je glasnogovornik savezne ministarke unutrašnjih poslova Nancy Faeser.

Njemački pasoš nakon pet ili čak tri godine

Prije svega, ljudi koji već više godina žive u ovoj zemlji trebali bi lakše postati njemački državljani. Umjesto osam godina, kao što je trenutno slučaj, državljanstvo bi trebalo biti moguće dobiti već nakon pet godina boravka u Njemačkoj.

U slučaju “posebnih integracionih doprinosa” to bi trebalo biti moguće čak i nakon tri godine – na primjer, ukoliko su useljenici pokazali poseban akademski, profesionalni ili dobrovoljni angažman ili posebno dobro vladaju jezikom.

Djeca stranaca rođena u Njemačkoj trebala bi automatski dobiti pravo na njemačko državljanstvo, ukoliko jedan od njihovih roditelja unazad pet godina posjeduje „stalnu boravišnu adresu” u Njemačkoj. Do sada je to pravilo važilo tek nakon osam godina.

Manje barijere za osobe starije od 67 godina

Za osobe starije od 67 godina, Faeser želi ukinuti formalne potvrde o poznavanju njemačkog jezika koje su do sada bile tražene. Umjesto toga, ubuduće bi trebala biti dovoljna “sposobnost verbalnog razumijevanja“. Za pripadnike ove starosne grupe bi trebao otpasti i do sada traženi test znanja o društvenom i pravnom poretku u Njemačkoj.

Ovom reformom bi trebalo značajno biti olakšano i posjedovanje više državljanstava. Već više od 15 godina je za više od polovine svih novih državljana odobreno posjedovanje više državljanstava, navodi se u nacrtu zakona u koji je ARD imao uvid.

Kritika od strane CDU-a i CSU-a

Vođa Parlamentarne frakcije Unije (CDU i CSU) u Bundestagu Thorsten Frei (CDU) kritikovao je planirane izmjene. “Njemački pasoš ne smije postati jeftina roba”, rekao je on u izjavi za medije. Njegova zamjenica Andrea Lindholz (CSU) je pak objasnila: „Strancima u Njemačkoj se time uskraćuje podsticaj da se integrišu.“

Prethodni članakTužilaštvo BiH uložit će žalbu na presudu u slučaju “Dženan Memić”
Naredni članakŠest migranata završilo u bolnici, više od hiljadu prebačeno u prihvatne centre