Naslovnica Svijet Strane ambasade odbacuju tvrdnje Brnabić o finasiranju protesta u Srbiji

Strane ambasade odbacuju tvrdnje Brnabić o finasiranju protesta u Srbiji

54

Ocjene Brnabić su “štetna optužba” koja je posebno teško razumljiva kada je riječ o organizacijama koje godinama podržavaju i rade s vladom i parlamentom Srbije na njihovim programima reformi i razvoju demokratskih institucija, ističu tri zemlje

Američka, britanska i njemačka ambasada odbacila je u petak tvrdnje da njihove države finansiraju političke ili ekološke proteste u Srbiji protiv rudarske kompanije “RioTinto”.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić u četvrtak je priopćila da njena vlada, nakon ekoloških protesta, poništava sve upravne akte s rudarskom korporacijom “Rio Tinto” vezano uz istraživanja i rudarenje litija u Srbiji, a pojedine zapadne vlade i naklade optužila da finansiraju ekološke proteste.

Takve tvrdnje ne odražavaju partnerstvo sa Srbijom, navela su u zajedničkom priopćenju ambasade SAD-a, Velike Britanije i Njemačke u Beogradu.

“Bezrezervno odbacujemo sve sugestije da naše države ili organizacije preko kojih obezbjeđujemo tehničku pomoć i podršku, finansiraju ili usmjeravaju akcije posebno protiv vlade ili bilo koje politike koju ona provodi, što uključuje i finansiranje protesta”, stoji u priopćenju.

Ocjene Brnabić su “štetna optužba” koja je posebno teško razumljiva kada je riječ o organizacijama koje godinama podržavaju i rade s vladom i parlamentom Srbije na njihovim programima reformi i razvoju demokratskih institucija, ističu tri zemlje.

Dodaju da su tri države od početka procesa demokratske tranzicije u Srbiji bile među “najvelikodušnijim i najpouzdanijim partnerima i prijateljima Srbije” i pružale joj finansijsku pomoć vrijednu više od tri milijarde eura.

“Jasni smo i transparentni u pogledu ove pomoći i naših ciljeva: podrške reformama, dobrom upravljanju, demokratskom razvoju, zelenoj tranziciji i prosperitetu. Značajna sredstva u okviru te pomoći dodijeljena su vladi Srbije ili raspoređena u saradnji sa vladom i njenim agencijama”, stoji u priopćenju.

Vlada u Beogradu ukinula je u četvrtak uredbu o prostornom planu područja za eksploataciju i preradu rude litija te sve dozvole i uredbe vezane uz kompaniju “Rio Tinto”, poslije višemjesečnih protesta i blokada prometnica čiji je moto “Rio Tinto van iz Srbije”.

Ključni zahtjev ekoloških aktivista, koji su objavili i svoje sudjelovanje na parlamentarnim predsjedničkim izborima u junu ove godine, jest zabrana istraživanja, rudarenja i kemijske ekstrakcije litija iz minerala jadarit u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić u četvrtak navečer je, govoreći o ekološkim protestima, navela kako nema riječi kojima bi opisala “licemjerstvo stranaca koji finansiraju ekološke organizacije” koji se bune protiv otvaranja rudnika kompanije Rio Tinto.

Dodala je da su najveći financijeri tih pokreta i udruga iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Austrije.

Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetke organizacija, udruga i skupina građana, višemjesečnim protestima i blokadama prometnica, inzistira da se projekt istraživanja i rudarenja litija i bora u Srbiji obustavi i da se ukinu sve dozvole i raskinu svi sporazumi, te da se dugoročno zabrani rudarenje bora i litija u Srbiji.

Kompanija “Rio Tinto” istaknula je “iznimnu zabrinutost” zbog odluke srbijanske vlade i priopćila da razmatra pravne temelje za donošenje te odluke i “implikacije koje ona može imati” na aktivnosti te kompanije.

Beogradski mediji objavili su u petak, pozivajući se na zapadne agencije, da su dionice “Rio Tinta” poslije odluke srbijanske vlade pale na burzi između 2,4 do 4,1 posto, prenosi Hina.

Prethodni članakSAD stavlja u pripravnost 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini
Naredni članakU tuzlanskom UKC-u reducirani specijalističko-konsultativni pregledi