Naslovnica Sport Stroga pravila: Zimske olimpijske igre održat će se u “zatvorenom krugu”

Stroga pravila: Zimske olimpijske igre održat će se u “zatvorenom krugu”

73

Glavni grad Kine bit će domaćin Olimpijskih igara sljedećeg mjeseca u “zatvorenom krugu” kako bi se osiguralo da sportaši ili drugi učesnici ne dođu u kontakt sa stanovništvom

Policija u Pekingu upozorila je stanovnike da ne pomažu nijednom vozilu na Zimskim olimpijskim igrama ukoliko budu svjedoci saobraćajne nesreće kako bi poštovali stroga pravila uvedena zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

Glavni grad Kine bit će domaćin Olimpijskih igara sljedećeg mjeseca u “zatvorenom krugu” kako bi se osiguralo da sportaši ili drugi učesnici ne dođu u kontakt sa stanovništvom.

Vlasti su zatvorile krug prošle sedmice, što znači da će hiljade ljudi (osoblje, volonteri, čistači, kuhari i vozači) sedmicama biti zatvoreni u tom krugu bez pristupa vanjskom svijetu, javio je danas AFP.

Mjere uvedene kao dio kineskog nastojanja da zadrži svoju strategiju nulte Covid zemlje toliko su stroge da je pekinška policija izdala saopćenje u kojem se kaže da mještani ne bi trebali čak ni pomagati olimpijskom vozilima ukoliko dođe do neke saobraćajne nesreće.

– U slučaju saobraćajnih nesreća sa specijalnim vozilima za Zimske olimpijske igre, obratite pažnju na održavanje sigurne udaljenosti i sačekajte da profesionalci stignu na mjesto događaja – saopćio je Ured za upravljanje saobraćaja Pekinga u objavi na Weibu mreži sličnoj Twitteru.

Kina, u kojoj se koronavirus pojavio krajem 2019. godine, slijedi strategiju nulte tolerancije i poduzima isti pristup kako bi ograničila utjecaj pandemije na Olimpijske igre od 4. do 20. februara i naredne Paraolimpijske igre.

To je u suprotnosti s Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju kada je bilo dozvoljen ulazak i izlazak volonterima i drugom osoblju.

Očekuje se da će globalni mediji i otprilike 3.000 sportaša početi stizati u kinesku prijestolnicu u sljedećim sedmicama i ostat će u tom krugu od trenutka kada slete do napuštanja zemlje.

Svako ko uđe u dozvoljeni krug mora biti potpuno vakcinisan ili će se suočiti s 21-dnevnom karantenom kada dođe u Peking, a svi koji budu u tom krugu proći će svakodnevno testiranje i moraju stalno nositi maske za lice.

Sistem uključuje namjenski prijevoz između mjesta događaja, s čak i zatvorenim željezničkim sistemima za velike brzine koji rade paralelno s onima otvorenim za javnost.

Zemlja je dosad prijavila samo nekoliko slučajeva omicron soja, ali dužnosnici se bore s suzbijanjem klastera virusa u nekoliko gradova u kojima se testiraju deseci miliona, a milioni su u izolaciji.

Autor: Fena

Prethodni članakZašto vlast BiH ne želi Zakon o sukobu interesa po standardima EU
Naredni članakAERODROM BIHAĆ PRIORITET U STRATEŠKIM DOKUMENTIMA VLADE F BiH