Naslovnica Bosna i Hercegovina Struja za privredu u Federaciji ne može poskupiti više od 20 posto

Struja za privredu u Federaciji ne može poskupiti više od 20 posto

78

Uslovi za objavljivanje stekli su se, naime, usaglašavanjem teksta ovog zakona na večerašnjoj vanrednoj online sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Zakon o dopuni Zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine usvojen je večeras i može stupiti na snagu po objavi u službenim novinama.

Uslovi za objavljivanje stekli su se, naime, usaglašavanjem teksta ovog zakona na večerašnjoj vanrednoj online sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Iako je Prijedlog tog zakona ovaj dom prihvatio ranije, a jučer i Dom naroda, nije dosad mogao stupiti na snagu bez usaglašavanja jer je jučer u Domu naroda odobren s dodatnim amandmanom. Zbog toga se Predstavnički dom morao sastati ponovo i učinio je to večeras prihvativši također navedeni amandman, odnosno usuglasivši konačni tekst Zakona.

Taj amandman nalaže da Federalna vlada mora intervenisati, ograničiti posebnom odlukom rast cijena električne energije privrednim subjektima, ukoliko na širem tržištu dođe do rasta ovih cijena većeg od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prijedlog u prvobitnom tekstu zakona bio je da taj parametar iznosi 50 posto.

Večeras u Predstavničkom domu je uz Zakon usvojen i zaključak da Federalna vlada, po isteku prva tri mjeseca iduće godine, sačini analizu efekata posebne odluke o ograničavanju rasta cijena struje za privredu i upozna s tim Parlament.

Predlagan je i zaključak da Vlada osigura u budžetu FBiH za 2022. novac za podršku za dva elektroprivredna preduzeća u FBiH ako Zakon s usvojenim amandmanom proizvede kod njih gubitke, ali zastupnici nisu dali većinu glasova za taj prijedlog.

Rast cijena el. energije je na vecerasnjoj sjednici parlamenta ogranicen na 20% ali ce u anale ipak uci prijedlog zakljucka SDA “Da Vlada FBiH iz budžeta nadomjesti eventualne gubitke Elektroprivredi BiH i Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosna.” Zakljucak smo oborili.

— Sabina Cudic (@SabinaCudic) December 30, 2021

Prethodni članakMessi pozitivan na koronu
Naredni članakRECEPT ZA ZAJEDNIČKI ŽIVOT NA DUGOROČNO DONOSE ESAD I ADILA TREJIĆ