Naslovnica Magazin Studija otkrila koliko ozbiljno omikron napada pluća

Studija otkrila koliko ozbiljno omikron napada pluća

81

Studija Instituta za terapijsku imunologiju i zarazne bolesti Cambridge zaključila je da mutacije na šiljcima virusa, zbog kojih omikron može izbjeći antitijela, također mogu ograničiti način na koji se virus replicira u plućima što je povezano s razvojem teškog oblika bolesti

Britansko istraživanje pokazalo je da bi varijanta koronavirusa omikron mogla biti manje uspješna u napadu na pluća od ranijih varijanti koronavirusa koji izaziva bolest COVID-19.

Studija Instituta za terapijsku imunologiju i zarazne bolesti Cambridge zaključila je da mutacije na šiljcima virusa, zbog kojih omikron može izbjeći antitijela, također mogu ograničiti način na koji se virus replicira u plućima što je povezano s razvojem teškog oblika bolesti, javlja Hina.

“Ovi zaključci ukazuju na to da je omikron razvio sposobnost izbjegavanja imunog sistema, no istovremeno je ugrožena njegova sposobnost replikacije i njegova patogenost”, navodi se u sažetku studije.

Voditelj studije Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Cambridgeu, rekao je da su pred nama izazovi uprkos naizgled pozitivnim zaključcima studije.

Na Twitteru je napisao: “Šta sve ovo znači? Efikasna infekcija plućnih stanica mogla bi korelirati s ozbiljnošću plućne bolesti. Sinciciji, višejezgrene stanice, često se vide u respiratornim tkivima uzetim nakon teške bolesti. Delta je bila vrlo uspješna u infekciji plućnog tkiva i stvaranju teškog oblika bolesti, za razliku od omikrona. Potrebno je daljnje istraživanje”.

“Da sažmemo – ovaj rad sugeriše da je omikron postao otporniji na imunitet, ali da njegova svojstva povezana s napredovanjem bolesti mogu biti u određenoj mjeri oslabljena. Značajno širenje omikrona ipak predstavlja veliki izazov za javno zdravstvo”.

Rezultati istraživanja objavljeni su nakon što je medicinska savjetodavna grupa SAGE u Velikoj Britaniji izdala ažuriranu procjenu i rekla da je “gotovo sigurno da u Engleskoj sada postoje svakodnevno stotine hiljada novih infekcija omikronom”, što je potaklo izvještaje da bi stroža pandemijska ograničenja mogla biti uvedena nakon Božića.

Prethodni članakTorres zvanično u Barceloni, klauzula milijardu eura
Naredni članakKORONAVIRUS U USK: 29 NOVOZARAŽENIH SLUČAJEVA I DVA SMRTNA ISHODA