Naslovnica Bosna i Hercegovina Stupile na snagu EU sankcije ruskoj centralnoj banci, oglasili se i Švicarci

Stupile na snagu EU sankcije ruskoj centralnoj banci, oglasili se i Švicarci

45

Očekuje se da će Rusija tokom dana biti isključena iz međunarodnog platnog sistema SWIFT, a EU također planira uvesti dodatne sankcije ruskom savezniku Bjelorusiji i ruskim oligarsima, poslovnim ljudima i političarima

Sankcije Europske unije ruskoj centralnoj banci stupile su na snagu jutros nakon objave u službenom listu EU, a i Švicarska je poručila da će vrlo vjerovatno uskoro zamrznuti rusku imovinu.

One uključuju i zabranu transakcija s ruskom finansijskom institucijom, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Sva imovina banke u EU također će biti zamrznuta kako bi se blokiralo finansiranje rata ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini. Mjera se smatra jednako značajnom kao i planirano isključivanje ruskih finansijskih institucija iz bankarske mreže SWIFT.

Sankcija EU i kaznene mjere partnera Unije u skupini G7 zamrznut će otprilike polovinu finansijskih rezervi ruske centralne banke, izjavio je sinoć šef europske diplomacije Josep Borrell. Prema mišljenju stručnjaka, time će Rusiji biti onemogućeno korištenje deviza za stabilizaciju rublja. Ruska valuta već je oslabila, što će stvoriti daljnje probleme građanima Rusije.

Ne mogu se blokirati sve rezerve ruske centralne banke, kazao je Borrell, budući da nisu sve na Zapadu. EU ne može blokirati rezerve u Moskvi ili u Kini, rekao je, dodavši da ih je Rusija u posljednje vrijeme počela skrivati u zemljama u kojima ih se ne može blokirati.

Očekuje se da će Rusija tokom dana biti isključena iz međunarodnog platnog sistema SWIFT, a EU također planira uvesti dodatne sankcije ruskom savezniku Bjelorusiji i ruskim oligarsima, poslovnim ljudima i političarima.

Švicarski predsjednik Ignazio Cassis izjavio je da je vrlo vjerovatno da će njegova vlada donijeti odluku o zamrzavanju ruske imovine u Švicarskoj, izvijestila je tamošnja novinska agencija SDA.

Također će se razmatrati mogućnost da se slijedi primjer drugih zemalja u sankcijama Putinu, kazao je Cassis, naglasivši i da će konačna odluka o zamrzavanju kapitala morati uzeti u obzir neutralan status Švicarske. Cassis se prije tog istupa pozivao na švicarsku neutralnost, rekavši da Bern neće uvoditi sankcije Rusiji unatoč invaziji na Ukrajinu.

Autor: Hina

Prethodni članakU ORGANIZACIJI SAVJETA MZ BREKOVICA OBILJEŽEN JE DAN NEZAVISNOSTI
Naredni članakPomoćni trener Dinama pobjegao iz Moskve: Zaustavite tog k***inog sina