Naslovnica Svijet Stvara se “zračni zid” oko Rusije, danas im je još jedna zemlja...

Stvara se “zračni zid” oko Rusije, danas im je još jedna zemlja zabranila letove

45

Druge zemlje, uključujući Bugarsku, Češku, Estoniju, Njemačku i Poljsku, blokirale su zračni prostor ruskim letovima

Finska zatvara svoj zračni prostor za ruske avione, čime se pridružila nizu drugih evropskih zemalja. Finska se “sprema zatvoriti svoj zračni prostor za ruski zračni promet”, napisao je ministar prometa Timo Harakka na Twitteru. Finska dijeli granicu s Rusijom dugu gotovo 1300 kilometara.

Druge zemlje, uključujući Bugarsku, Češku, Estoniju, Njemačku i Poljsku, blokirale su zračni prostor ruskim letovima. Litvanija je jučer najavila da će blokirati ruske letove, presijecajući tako brzu rutu od ruske enklave Kalinjingrad do Ukrajine.

Finland’s airspace closure would be significant. Not only would it extend the ‘wall’ and make it even harder for Russia to fly into/over Europe (much longer flight times, extra fuel, etc) but the Finns would make this decision knowing full well Russia *will* retaliate. pic.twitter.com/w2vwc0AvEs

— Alex Macheras (@AlexInAir) February 26, 2022

Rusija je uzvratila i mnogo više zemalja iz svog zračnog prostora kao odgovor na sankcije. U međuvremenu, Finska bi također trebala odobriti slanje pošiljke neprobojnih prsluka, kaciga i mobilne bolnice u Ukrajinu. Prethodno je odobrila isporuku oko 40 topova u Ukrajinu.

Deset evropskih zemalja zatvorilo zračni prostor Rusiji

Ukupno 10 evropskih zemalja​​​​​​​ dosad je zatvorilo svoj zračni prostor Rusiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Velika Britanija, Bugarska, Češka, Poljska, Rumunija, Slovenija, Latvija, Litvanija i Estonija odlučile su zatvoriti svoje zračne prostore za avione iz Rusije.

Kao odgovor, Rusija je najprije zatvorila svoj zračni prostor prema Velikoj Britaniji, Bugarskoj, Češkoj, Poljskoj i Rumuniji.

Ruska Federalna agencija za zračni saobraćaj (Rosaviatsiya) saopćila je jutros da je zračni prostor također zatvoren i za avione iz Litvanije, Latvije, Slovenije i Estonije. Naglašeno je kako odluka o zabrani za navedene zemlje donesena kao odgovor na zabranu letova ruskim avionima u tim državama.

Napomenuto je da odluka obuhvata i tranzitne letove.

Prethodni članakOglasio se ukrajinski muftija Ismailov, uputio je poruku islamskom svijetu
Naredni članakIz SAD-a stigla reakcija na Putinovu naredbu o stavljanju nuklearnog oružja u pripravnost