Naslovnica Sport Sud objavio zašto je Đoković deportovan: Njegov nastup ohrabrio bi antivaksere

Sud objavio zašto je Đoković deportovan: Njegov nastup ohrabrio bi antivaksere

75

Sud je utvrdio da je odluka ministar opravdana jer je Đoković opasan za javno zdravlje Australaca

Četiri dana nakon što je Australski savezni sud donio konačnu odluku o deportaciji Novaka Đokovića iz Australije, sud se ponovno oglasio kako bi saopćenjem pojasnio razloge te odluke.

Na dan saslušanja naglašeno je da će razlozi biti objavljeni s odgodom, a to se i dogodilo.

U svom saopćenju sud je pojasnio koja je bila priroda saslušanja koje je pratio cijeli svijet. Zadatak suda u tom slučaju bio je samo da utvrdi legitimitet odluke koju je donio ministar imigracija Alex Hawke kad je ukinuo vizu Novaku Đokoviću. Taj proces, dakle, nije bio žalba, već preispitivanje legitimiteta odluke.

Chief Justice Allsop, Justice Besanko and Justice O'Callaghan have published their reasons in VID18/2022 Novak Djokovic v Minister for Immigration, Citizenship, Migrant Services and Multicultural Affairs: https://t.co/yVU9I6VVrE pic.twitter.com/JkJKsUpjuc

— Federal Court of Australia (@fedcourtau) January 20, 2022

Sud je također istaknuo da ministar nije bio dužan navesti razloge svoje odluke, ali je tako učinio. Sukladno tome sud je utvrdio da je odluka ministar opravdana jer je Đoković opasan za javno zdravlje Australaca.

“I da gospodin Đoković nije osvojio Australian Open, njegovo samo prisustvo ovdje i njegov boravak, njegovo igranje tenisa, dovelo bi do toga da bi on ohrabrio one koji misle da je antivakserski pokret racionalan”, stoji između ostaloga u saopćenju Suda.

Prethodni članakU Srbiji počelo glasanje na referendumu za promenu Ustava
Naredni članakZdravstveni radnici protestuju u Bihaću, nisu primili decembarske plate