Naslovnica Sport Sud usvojio žalbu: Novak Đoković dobio vizu za ulazak u Australiju

Sud usvojio žalbu: Novak Đoković dobio vizu za ulazak u Australiju

100

Iako je sud presudio u Đokovićevu korist, advokat australske Vlade Chris Tran rekao je da bi australski ministar za imigraciju mogao razmotriti ponovno ukidanje vize, prenosi BBC

Prvom teniseru svijeta Novaku Đokoviću odobrena je viza za ulazak u Australiju, čime je dobio pravnu bitku protiv australskih vlasti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Đokoviću je odbijen ulazak na aerodromu u Melbourneu kasno u srijedu prošle sedmice nakon što su mu granični službenici ukinuli vizu jer nije u potpunosti vakcinisan protiv COVID-19 i otad se nalazi u prihvatnom centru za imigrante u Melbourneu.

Nakon pet dana održano je suđenje na kojem su Đokovićevi advokati imali jače argumente od kolega koji su zastupali australske vlasti te je sudija Anthony Kelly presudio u korist najboljeg tenisera svijeta.

To znači da će srbijanskom teniseru odmah biti vraćeni pasoš i ostali dokumenti te da on može odmah napustiti prihvatni centar. Troškove suđenja će platiti australske vlasti.

Iako je sud presudio u Đokovićevu korist, advokat australske Vlade Chris Tran rekao je da bi australski ministar za imigraciju mogao razmotriti ponovno ukidanje vize, prenosi BBC.

Prema australskom zakonu o imigraciji, ministar ima izuzetna ovlaštenja i diskreciono pravo da ukine vize iz bilo kojeg razloga. Tran nije precizirao razloge po kojima bi Đokoviću ponovo mogla biti ukinuta viza.

Sudija je napomenuo da bi, ukoliko ministar donese takvu odluku, Đoković mogao dobiti tri godine zabrane ulaska u Australiju.

Od četvrtka se ispred hotela “Park” u kojem je bio smješten Đoković okupljao veliki broj njegovih navijača kako bi mu pružili podršku.

Svjetski teniski broj jedan Novak Đoković zarazio se koronavirusom u decembru i imao je odobrenje australske imigracione službe da uđe u Australiju na osnovu medicinskog izuzeća od vakcinisanja, navodi se u sudskom podnesku njegovih advokata, objavila je u subotu Australian Broadcasting Corp.

Australian Open, prvi Grand Slam teniske sezone, počinje 17. januara.

Prethodni članakI nakon 45 godina rada svakog trećeg zaposlenog u Njemačkoj čeka “preniska” penzija
Naredni članakPreminula slavna glumica Betty White