Naslovnica Svijet Sve više prijetnji zdravstvenim radnicima u Sloveniji

Sve više prijetnji zdravstvenim radnicima u Sloveniji

81

Apelirao je na sve da imaju razumijevanja za zdravstvene radnike  koji su iscrpljeni jer rade na suzbijanju epidemije već skoro dvije godine

Slovenski zdravstveni radnici boje se da će zbog izrazitog rasta novih zaraza i omikron varijante s posla morati izostati velik broj zaposlenih, a u epidemiji koja ih je iscrpila susreću se i s povećanom netolerancijom, pa i prijetnjama, rečeno je u utorak.

“Brine nas rast hospitalizacija omikronom”, kazala je na konferenciji za novinare u ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) predstojnica Infektivne klinike Tatjana Lejko Zupanc.

Dodala je da je trenutno 10 posto zaposlenih odsutno iz raznih razloga, a da se skoro četvrtina bolovanja odnosi na uposlenike koji su zaraženi ili im je zbog rizičnog kontakta određen karantin, prenosi Hina.

Po njenim riječima, u UKC-u, najvećoj slovenskoj zdravstvenoj instituciji, ne očekuju većih problema u kritičnim dijelovima i dobro su spremni na širenje epidemije, ali su moguće teškoće na odjelima koji nisu rezervirani za pacijente oboljele od covida. Kritična je tačka i internistička prva pomoć, dodala je.

Na netolerantnu atmosferu koja u epidemiji eskalira i prijetnje koje doživljavaju ljekari i sestre osvrnuo se šef službe za korporativnu sigurnost Matjaž Tavčar

Rekao je da u UKC-u Ljubljana dnevno dobiju i do 30 različitih elektronskih poruka i telefonskih poziva s prijetnjama zdravstvenom osoblju.

Prijete im da ih prisiljavaju na vakcinaciju ili u vezi s liječenjem, a svakog dana dolazi i do poneke izravne ugroze od strane pacijenata koji dođu na pregled, kazao je Tavčar.

Apelirao je na sve da imaju razumijevanja za zdravstvene radnike  koji su iscrpljeni jer rade na suzbijanju epidemije već skoro dvije godine, te upozorio da su prijetnje i nasilje neprihvatljivi, pa se prijavljuju policiji.

Autor: Fena

Prethodni članakMladić poginuo u slijetanju automobila s puta
Naredni članakŠpanac Rafael Benitez nije više trener Evertona