Naslovnica Svijet Sve više zaraženih i hospitalizovanih zbog koronavirusa u Sloveniji

Sve više zaraženih i hospitalizovanih zbog koronavirusa u Sloveniji

52

U budućnosti će se povećavati broj hospitalizovanih pacijenata, pa je već povećan kapacitet sedam bolnica na običnim odjeljenjima, rekla je Lucija Dimnik Rikić

U Sloveniji je potvrđeno više od 12.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je među najvećim brojem do sada, a bolnice imaju problema i sa upadom virusa u zdravstvene institucije, Naime, u bolnicama je, međutim, sve veći problem prodor virusa u bijele zone, pa je tako Onkološki institut zbog infekcije morao uspostaviti crvenu zonu zbog tri zaražena pacijenta, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima, u Sloveniji je u ponedjeljak potvrđeno 12.689 slučajeva zaraze, što je gotovo 4.000 više nego prije nedelju dana i drugi najveći broj zaraženih u jednom danu od početka epidemije, odnosno malo više nego prošlog utorka. Za sada dnevni rekord ostaje 14.000 zaraženih, koliko je potvrđeno u subotu.

Povećava se i broj hospitaliziranih, a dodatne probleme izaziva otkrivanje infekcija u takozvanim bijelim zonama. Institut za onkologiju morao je uspostaviti crvenu zonu za hospitalizirane pacijente za koje je potvrđeno da su zaraženi novim koronavirusom, objašnjava direktorica Instituta Irena Oblak.

“U petak smo hospitalizirali jednog pacijenta u infekciji crvene zone na drugim odjelima, a onda smo ih premjestili u crvenu zonu tako da su troje sada hospitalizirani. Očekujemo da će se i nama dogoditi nešto slično”, istakla je Oblak.

Kod onkoloških pacijenata posebno je važno bezbjedno okruženje, jer je riječ o ranjivoj grupi, upozorava Irena Oblak.

“Često su to pacijenti oslabljenog imuniteta, kod kojih znamo da infekcija novim koronavirusom može da prođe loše”, zaključila je Oblak.

Ona je istakla i da je Institut za onkologiju uvijek imao stroge epidemiološke mjere.

U jednom od hirurških odjeljenja uspostavljena je crvena zona, pa je sada hirurška aktivnost u njoj ograničena. Međutim, ako zatrebaju da prošire kapacitete kreveta za pacijente s COVID-om, bit će ugrožene i druge aktivnosti. Stoga se pozivaju pacijenti i njihova rodbina da poštuju sve preporučene mjere koliko god je to moguće.

Inače, situacija u bolnicama je i dalje ozbiljna. U odnosu na prethodnu sedmicu, broj oboljelih od COVID-a na običnim odjeljenjima povećan je za 23 posto. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Franc Vindišar kaže da je “činjenica je da u posljednjih 14 dana imamo povećan broj pacijenata sa drugim osnovnim dijagnozama, a COVID je tada prateća dijagnoza.”

Prema prognozama, u budućnosti će se povećavati broj hospitalizovanih pacijenata, pa je već povećan kapacitet sedam bolnica na običnim odjeljenjima, rekla je Lucija Dimnik Rikić.

Slovenačka asocijacija organizacija pacijenata oboljelih od raka OnkoNet izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog smanjenja onkološke aktivnosti.

“Uprkos velikom pritisku zaraze omikronskom verzijom novog koronavirusa, pozivamo donosioce odluka da podrže zdravstvene radnike, posebno onkološke, i omoguće im nesmetano liječenje oboljelih od raka. Kašnjenja i otkazi značajno smanjuju šanse za oboljeli od raka se izlijeće”, naveli su iz asocijacije.

Prethodni članakŠefket tvrdi da selom šeta medvjed, “izmjerio” je i dokaz!?
Naredni članakVlada SBK raskinula ugovore o koncesijama za 10 mini hidroelektrana