Naslovnica Bosna i Hercegovina Švedska osnovala agenciju za borbu protiv dezinformacija uoči općih izbora

Švedska osnovala agenciju za borbu protiv dezinformacija uoči općih izbora

69

Naredni švedski izbori zakazani su za 11. septembar

Švedska, koja održava opće izbore u septembru, pridružila se Francuskoj u stvaranju agencije za borbu protiv dezinformacija.

Zadatak Švedske agencije za psihološku odbranu je “da brani naše otvoreno i demokratsko društvo i slobodno mišljenje identifikujući, analizirajući i odgovorajući na neprimjerene uticaje i ostale informacije koje navode na pogrešan trag usmjerene protiv Švedske i švedskih interesa”, saopćila je švedska vlada.

Agencija, koja je počela s radom 1. januara, ima za cilj “razviti i ojačati ukupne kapacitete društva za psihološku odbranu”, navodi vlada.

Švedska vlada, koja nije imenovala nijednu zemlju za koju sumnja da učestvuje u kampanji širenja dezinformacija, saopćila je da će “pružiti podršku stanovništvu, agencijama, lokalnim vlastima, medijima, dobrovoljačkim organizacijama i građanskom društvu u cjelini, te raditi na pojačanoj saradnji između tih aktera”.

Naredni švedski izbori zakazani su za 11. septembar.

Prema istraživanjima raspoloženja birača, da su izbori danas blok lijevog centra bi pobijedio.

New poll from Sweden shows that Social Democrats continue upward tend, while Sweden Democrats have taken over (though in statistical dead -heat) from Moderates (right) as 2nd most popular party. If election was today with these numbers, Left-Center bloc would win. pic.twitter.com/t5GzymxNyk

— Christian Christensen (@ChrChristensen) January 5, 2022

Francuska, koja održava predsjedničke izbore u aprilu, uspostavila je agenciju u prošloj godini za borbu protiv dezinformacija i lažnih vijesti koje dolaze od drugih zemalja, prenosi AP.

Prethodni članakGrad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk
Naredni članakORTOPEDSKA POMAGALA I KORISNICI: OSIGURANE JEDNOSTAVNIJE PROCEDURE NABAVKE