Naslovnica Magazin Švicarska pojednostavila proceduru zvanične promjene spola

Švicarska pojednostavila proceduru zvanične promjene spola

78

Ovo označava promjenu u odnosu na trenutni skup regionalno propisanih standarda u Švicarskoj, koji često zahtijevaju potvrdu od medicinskog stručnjaka koja potvrđuje transrodni identitet pojedinca, javlja Reuters

Ljudi u Švicarskoj će moći legalno da promijene spol posjetom matičnom uredu od 1. januara, čime će zemlja biti na čelu evropskog pokreta za rodnu samoidentifikacija.

Švicarska se pridružuje Irskoj, Belgiji, Portugalu i Norveškoj kao jednoj od rijetkih zemalja na kontinentu koje dozvoljavaju osobi da legalno promijeni spol bez hormonske terapije, medicinske dijagnoze ili dalje evaluacije ili birokratskih koraka.

Prema novim pravilima upisanim u građanski zakonik Švicarske, svaka osoba koja ima preko 16 godina, a koja nije pod zakonskim starateljstvom moći će promijeniti svoj spol i službeno ime samoprijavom u matičnoj službi. Mlađim osobama i onima pod zaštitom odraslih potrebna je saglasnost staratelja.

Ovo označava promjenu u odnosu na trenutni skup regionalno propisanih standarda u Švicarskoj, koji često zahtijevaju potvrdu od medicinskog stručnjaka koja potvrđuje transrodni identitet pojedinca, javlja Reuters.

Neki kantoni također zahtijevaju od osobe da se podvrgne hormonskom tretmanu ili anatomskoj tranziciji kako bi se zakonski promijenio spol, dok bi za promjenu imena mogao biti potreban dokaz da je novo ime već bilo nezvanično korišteno nekoliko godina.

Švicarska, dugo poznata kao socijalno konzervativna, glasala je u septembru za legalizaciju građanskih brakova i prava na usvajanje djece za istospolne parove, jedna od posljednjih zemalja zapadne Evrope koja je to učinila.

Prethodni članakNATO izvršio 290 presretanja ruskih aviona
Naredni članak#NisamPrijavila: Kako prekinuti kulturu nekažnjivosti