Naslovnica Svijet Švicarska usvojila posljednji krug sankcija EU protiv Rusije

Švicarska usvojila posljednji krug sankcija EU protiv Rusije

23

EU je u petak zvanično usvojila nove široke sankcije protiv Rusije, među kojima su zabrana uvoza uglja, drva, hemikalija i transakcija s četiri ruske banke

Švicarska je usvojila posljednji krug sankcija Evropske unije protiv Rusije i Bjelorusije zbog ruske vojne agresije protiv Ukrajine, saopćila je vlada u srijedu, održavajući neutralnu zemlju u skladu s mjerama EU.

Također je odobrila sankcioniranje dodatnih 200 pojedinaca i entiteta, uključujući i dvije kćerke ruskog predsjednika Vladimira Putina.

– Švicarska lista sankcija sada potpuno odražava onu u EU – navodi vlada u saopćenju.

EU je u petak zvanično usvojila nove široke sankcije protiv Rusije, među kojima su zabrana uvoza uglja, drva, hemikalija i transakcija s četiri ruske banke.

Švicarske mjere odstupaju od paketa sankcija EU samo izostavljanjem zabrana morskog i cestovnog saobraćaja do EU, za koje tvrdi da nisu potrebne zbog švicarskog geografskog položaja.

Ta alpska zemlja saopćila je prošle sedmnice da je do sada zamrznula 7.5 milijardi švicarskih franaka ruskih sredstava u okviru sankcija.

Švicarski manji susjed Lihtenštajn takođerr je usvojio sankcije EU i saopćio je u prošloj sedmici da je zamrznuo oko 260 miliona švicarskih franaka povezanih s Rusijom.

Za razliku od drugih zemalja, Švicarska nije protjerala nijednog ruskog diplomatu u reakciji na civilne pogibije u ukrajinskom gradu Buča, prenosi Reuters.

Autor: Fena

Nisvet Jusić
Prethodni članakVEČERAS U TV DNEVNIKU: GOST NAMIR IBRAHIMOVIĆ O REFORMI OBRAZOVANJA U USK
Naredni članakBIHAĆ: SVE VEĆI BROJ BICIKLISTA NA GRADSKIM SAOBRAĆAJNICAMA, NEOPHODNE BICIKLISTIČKE STAZE