Naslovnica Bosna i Hercegovina Svjedok otkrio kako je MUP Srbije štitio Eleza: Za prelazak granice koristio...

Svjedok otkrio kako je MUP Srbije štitio Eleza: Za prelazak granice koristio policijske uređaje!?

50

Osim što je utočište godinama imao u Srbiji, sada su isplivali detalji svjedočenja protiv nekadašnje državne sekretarke MUP-a Srbije Dijane Hrkalović i načelnika novosadske policije Milorada Šušnjića, a svjedok tvrdi i pojašnjava detaljno na koji način je MUP Srbije čuvao Eleza

Tokom akcije “Krug” u Srbiji, istražitelji su došli do zanimljivih informacija o tome kako je MUP Srbije štitio sada već osuđenog kriminalca Darka Eleza,

Podsjetimo, Elez u BiH služi 15-godišnju kaznu zatvora zbog ubistava, pljački i kriminala. On se nagodio sa Tužilaštvom BiH te je zbog toga dobio tek 15 godina zatvora. iako mu se na teret stavljaju teška krivična djela.

Dugo se od bh. organa skrivao u Srbiji, a sve zbog predmeta “Lutka”, koji je njegovim hapšenjem napokon i zatvoren.

Osim što je utočište godinama imao u Srbiji, sada su isplivali detalji svjedočenja protiv nekadašnje državne sekretarke MUP-a Srbije Dijane Hrkalović i načelnika novosadske policije Milorada Šušnjića, a svjedok tvrdi i pojašnjava detaljno na koji način je MUP Srbije čuvao Eleza.

Portal Nova.rs prenosi svjedočenje Slobodana Drmanca, koji je od 2017. do 2019. bio zaposlen u PU Novi Sad na mjestu načelnika Odjeljenja kriminalističke policije.

Sve je počelo nakon što je izvijesni Želimir K. prijavio policiji prijetnje koje je dobijao od Eleza, a za koje je načelnik novosadske policije Šušnjić naredio da se ne postupa, tačnije da se drže u fioci.

U optužnici protiv Šušnjića obrazlaže se svjedočenje Drmanca na ovu temu: “Što se tiče Eleza, svjedok prva operativna saznanja dobija početkom 2017. kada određena grupa ljudi planira da izvrši njegovu likvidaciju i o tome je usmeno obavijestio Šušnjića, sa kojim je otišao do državne sekretarke Hrkalović, koja je u tom momentu rukovodila Upravom kriminalističke policije. Saopćio je saznanja koja ima, te su se vratili u Novi Sad. Nakon određenog vremena, a to je bilo 2017. godine je dobio telefonski poziv od Šušnjića, koji mu saopštava da razmisli koja dva operativna radnika bi mogla da rade na jednom konspirativnom i zatvorenom predmetu, te je predložio J. R. i D. B.”.

Nakon što je Šušnjić ponovo otišao u Beograd na sastanak sa Hrkalović, koja mu je kazala da će biti rađena operativna obrada nad Elezom i da se ni slučajno ne smije desiti da ga ubiju, organizovan je i sastanak sa J.R. i D.B. Šušnjić ih je uputio u to da se radi zatvorena operativna obrada i da je riječ o kriminalcu visokog kalibra.

“Što se tiče rada po konkretnoj operativnoj obradi, tu nije bilo nekog posebnog angažovanja, što je svjedoka Drmanca navelo na razmišljanje da neke stvari nisu kako treba, jer zna da je operativac B. D. više puta od načelnika Šušnjića zahtjevao da se isprate neki interesantni kontakti, ali je on uvijek imao izgovor da je pratnja zauzeta, da ne može da se izađe i slično. Tako je bilo sve dok Šušnjić nije pozvao B. D. da mu saopšti kako Elez ima neka vozila na korišćenje i dao mu je spisak istih. Operativac mu je tom prilikom rekao da je on samostalno i samoinicijativno izlazio na teren kada bi Elez izlazio u grad, nakon čega ga je Šušnjić izgrdio rekavši mu da nije smio to da uradi bez njegovog znanja, govoreći mu da je Elez jako opasan i da je navodno problem u tome što može da ga otme”, navodi se u optužnici.

Dalje se ističe i da je svjedok, kao operativni podatak, dobio informaciju da Elez poseduje MUP-ove “tetra uređaje”, “tetra veze” pomoću kojih slobodno prelazi državnu granicu.

“Svoje operativne podatke za tetra uređaj i prelaženje državne granice svjedok je saopćio Šušniću, pitajući ga zbog čega to Elez koristi, šta će njemu taj tetra uređaj, na šta je dobio odgovor: ‘Pa da zna kada je naređeni krug’. Krug je naziv koji je vezan za teritoriju grada Novog Sada, koji može da naredi samo načelnik policijske uprave ili lice koje on ovlasti, a naređuje se kod izvršenih najtežih krivičnih dijela i podrazumijeva kompletnu blokadu grada – ulaske i izlaske iz grada”, piše u optužnici.

Prema navodima optužnice, a pozivajući se na izjave pomenutog svjedoka, ko god posjeduje taj uređaj zna kada je naređen “krug” i gdje može da prođe, odnosno kako da izađe iz njega.

Svjedok je potom izjavio i da je kasnije dobio podatke da je Šušnjić u kontaktu s Elezom i da se sa njim viđa na teritoriji Novog Sada.

Prethodni članakKomšić: Bakir Izetbegović je naš problem! On spašava Dodika, Čovića i Plenkovića
Naredni članakU Hrvatskoj oboren rekord u broju zaraženih u jednom danu