Naslovna BiH TI BiH podnio i treću tužbu zbog skrivanja ugovora za autoput Banja Luka-Prijedor

TI BiH podnio i treću tužbu zbog skrivanja ugovora za autoput Banja Luka-Prijedor

Od admin
A+A-
Resetiraj
– Uprkos prvoj presudi Okružnog suda u Banja Luci u kojoj se jasno stavlja do znanja da javnost ima pravo znati pod kojim je finansijskim uslovima dogovoren ovaj projekat, te drugoj presudi u korist TI BiH u kojoj sud opominje Ministarstvo da je „dužno da štiti i povjerenje građana u način upravljanja i trošenja javnih sredstava koja se prikupljaju od gađana“, vlast i dalje odbija objaviti uslove pod kojim je dogovoren jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata – navodi se u saopćenju iz TIBiH.

Dodaje se da je na sve navedeno, čak i kineski investitor pristao da se objavi dio ugovora sa određenim izuzecima, ali “Ministarstvo ponovo odbija postupiti po odlukama suda i uporno krije detalje ugovora koji je 2018. godine zaključen sa kineskom kompanijom Shandong Hi-Speed International (SDHS)”.
– Važno je napomenuti da je nakon prve presude kineska firma SDHS dala prijedlog Ministarstvu da se informacije iz ugovora razdvoje na dijelove, tako što će se Finansijski model izuzeti kao povjerljiva komercijalna informacija, a ostatak ugovora objaviti u skladu sa presudom Okružnog suda u Banja Luci – navodi se u saopćenju.
Napominje se da Ministarstvo to nije prihvatilo, te je na osnovu paušalnih ocjena, a ne zakona, odlučilo da ne objavi ugovor, zbog čega je sud donio drugu presudu u kojoj navodi kako „začuđuje postupanje tuženog (Ministarstva) koji navodi da bi objavljivanje tih informacija za koje se i koncesionar složio da se objave, šteta koja bi nastala za tuženog bila veća od činjenice da javnost ima pristup informacijama.“
– Na ovaj način je Ministarstvo saobraćaja i veza RS prekršilo Zakon o upravnim sporovima RS, zbog čega je TI BiH pokrenuo treći upravni spor protiv ovog organa, uz zahtjev da sud obavijesti Republičku upravnu inspekciju kako bi se pokrenuo prekršajni postupak protiv Ministarstva i odgovornog lica u Ministarstvu.
TI BiH od potpisivanja ovog ugovora insistira na objavljivanju svih bitnih elemenata ugovora o izgradnji Autoputa Banja Luka-Prijedor zbog raširenih sumnji i medijskih navoda da je ovaj posao zaključen pod štetnim uslovima za Republiku Srpsku.
Pored toga, TI BiH je stava da Vlada Republike Srpske i resorno Ministarstvo, kao javni organi ne samo da moraju da poštuju sudske odluke već su u obavezi da interes javnosti, koja ima pravo znati na koji način i u kojoj mjeri će ovaj projekat koštati poreske obveznike, stave ispred privatnih interesa stranih kompanija.
(Vijesti.ba / FENA)

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE