Naslovnica Unsko-sanski kanton TREND ODLASKA IZ BIH NIJE ZAUSTAVILA NI PANDEMIJA

TREND ODLASKA IZ BIH NIJE ZAUSTAVILA NI PANDEMIJA

50
0

– Broj onih koji su od MUP-a USK zatražili uvjerenje o nekažnjavanju radi odlaska u druge zemlje, u prošloj godini dostigao je cifru od oko 18.000.
Preciznih podataka o iseljavanju nema. Podaci o broju odlazaka osoba koje su nezaposlene, a radno sposobne i osoba koje napuštaju poslove za boljim životom u drugim zemljama, mogu se naslutiti tek u razlici brojeva odjava zabilježenih u ZZO USK i broju izdanih uvjerenja o nekažnjavanju u MUP-u USK.
Prema riječima direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja u protekloj godini broj osiguranih lica se smanjio za 4000. Razlozi tome, osim migracija, mogu biti i gubici poslova ili smrt osiguranika. Broj onih koji su od MUP-a USK zatražili uvjerenje o nekažnjavanju radi odlaska u druge zemlje, u prošloj godini dostigao je cifru od oko 18.000.
Vesna Kurtagić je godinama tražila posao. U nadi da će biti atraktivnija radna snaga na tržištu rada, bila je i prva žena koja je prošla obuku varioca. Plata za poslove koje je uspjela pronaći ipak  nije bila dovoljna da bi uzdržavala porodicu.


Izvor: RTV USK

Prethodni članakPočinje sudski spor po tužbi NK Čelik protiv Grada Zenica
Naredni članakNajmlađa milijarderka proglašena krivom za prevaru, prijeti joj dugogodišnji zatvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime