Naslovnica Magazin Tri osobe u Japanu uhapšene zbog “sushi terorizma”

Tri osobe u Japanu uhapšene zbog “sushi terorizma”

1

Iako još nije podignuta nijedna optužnica, “prisilna opstrukcija poslovanja” može uključivati stroge kazne prema japanskom zakonu – uključujući potencijalnu trogodišnju zatvorsku kaznu

Tri osobe su uhapšene u Japanu zbog “nehigijenskih šala” u suši restoranu s pokretnom trakom nakon što su snimci njihovih ludorija – nazvanih “suši terorizam” – izazvali bijes na internetu.

Policija je optužila mladi trojac da je pokušao da ometa poslovanje velikog lanca restorana Kura Sushi, koji je zasut pritužbama kupaca nakon što je video postao viralan.

Na snimku se vidi kako jedan član grupe grabi komad sušija s tanjira dok prolazi, gura cijeli zalogaj u usta, a zatim pije soja sos direktno iz zajedničke flaše.

Slični video snimci snimljeni u raznim lancima restorana pojavili su se prošlog mjeseca na platformama među kojima su Twitter i TikTok, a neki su navodno stari sedmicama ili čak godinama.

Ostale neugodne šale uključivale su da kupci dodiruju pokretne komade sušija svježe polizanim prstom ili sišu rub šoljice prije nego što ga vrate na policu.

Lokalna policija saopćila je u četvrtak za AFP da su tri osobe iz centralne regije Aichi uhapšene.

Portparol policije izjavio je da su 21-godišnji Ryoga Yoshino i neimenovana 15-godišnja djevojka uhapšeni u srijedu, dok je treći član grupe, 19-godišnji muškarac čiji identitet također nije naveden, priveden prošlog mjeseca.

Vjeruje se da su hapšenja bila prva u aferi koja je izazvala pometnju u Japanu, zemlji s čuvenim visokim higijenskim standardima.

Nestašluci grupe prinudili su zaposlene u Kura Sushi da izvrše hitno čišćenje, “otežavajući normalno poslovanje”, dodao je policijski portparol.

Iako još nije podignuta nijedna optužnica, “prisilna opstrukcija poslovanja” može uključivati stroge kazne prema japanskom zakonu – uključujući potencijalnu trogodišnju zatvorsku kaznu.

Kompanija koja upravlja lancem Kura Sushi, koja ima skoro 500 prodajnih mjesta u Japanu, pozdravila je hapšenja u saopćenju.

– Iskreno se nadamo da će hapšenja proširiti svijest u društvu da su ovakve šale, koje u osnovi podrivaju naš sistem zasnovan na odnosu povjerenja s kupcima, kriminal i da ubuduće neće biti imitiranja – navode iz kompanije.

Među ostalim lancima pogođenim nizom incidenata je i Sushiro, čiji su dionice naglo pale prošlog mjeseca nakon što se na snimku na kojem se vidi tinejdžer kako očigledno liže vrh zajedničke boce soja sosa u jednoj od njegovih radnji.

– Ovo je mučno – napisao je tada jedan japanski korisnik Twittera, a drugi je dodao kasko više ne može da idem u suši restorane s pokretnom trakom, prenosi AFP.

Some dumb brats making headlines for several days due to their “sushi terrorism”.The kid licked the soy sauce bottle directly and proceed to spread his saliva all over a tea cup and a revolving sushi. Worse, his friend is dumb enough to film and upload the whole insanity. pic.twitter.com/GFRnzy9fmM

— Ivan Chandra (@ivanchandrra) February 6, 2023

Prethodni članakDjevojka odbila dogovoreni brak, ujak je ubio i tijelo bacio u kontejner. Osuđen je