Naslovna BiH Tržišna inspekcija pojačava kontrole na benzinskim pumpama u Mostaru

Tržišna inspekcija pojačava kontrole na benzinskim pumpama u Mostaru

Od admin
A+A-
Resetiraj

Nakon što je Grad Mostar 2022. godine trgovinama zabranio rad nedjeljom, benzinske pumpe postale su mjesto gdje tim danom veliki broj stanovnika Mostara kupuje osnovne namirnice, a iz Grada Mostara sada upozoravaju vlasnike benzinskih pumpi da svoje poslovanje moraju uskladiti sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini i Pravilnikom o uvjetima minimalne tehničke opremljenosti za obavljanje trgovine i trgovačkih usluga.

Kako se navodi u obavijesti, predmet poslovanja prodavaonice na benzinskoj pumpi je promet različitim asortimanom proizvoda u originalnom pakiranju, i to promet na malo sitnim industrijskim prehrambenim proizvodima u manjim originalnim tvorničkim pakovanjima, koji se mogu direktno konzumirati, bez prethodne dodatne termičke obrade, odnosno procesa pečenja, prženja, kuhanja i slično.

S tim u vezi, na benzinskoj pumpi ne može se prodavati brašno, tjestenina, ulje, riža, meso, jaje, hrenovke i slični proizvodi.

Predmet poslovanja prodavaonice na benzinskoj pumpi je i promet na malo neprehrambenim proizvodima, i to ulja, maziva, rezervni dijelovi za automobile, cigarete, sredstva za higijenu, sitni odjevni predmeti-čarape, novine i časopisi, razglednice, suveniri, nosači slike i zvuka, dopuna za mobilne aparate, proizvodi umjetničkih zanata, pribor za pecanje, oprema za kampiranje, kao i alkoholna i bezalkoholna pića u tvorničkom pakiranju, tvornički pakovan sladoled i pivo pakovano u nepovratnu ambalažu.

Iz Grada Mostara pozvali su sve trgovce da sa polica svojih maloprodajnih objekata koji posluju u sastavu benzinskih pumpa povuku sve artikle koji ne mogu biti predmet trgovine shodno Zakonu.

Tržišna inspekcija Grada Mostara provest će ograničenu akciju kontrole benzinskih pumpa s aspektom nadzora na asortiman roba koje su predmetom prodaje na njima u periodu od 15. do 30. novembra ove godine.

Za zatjecanje u prekršaju zapriječena kazna za pravne osobe je od 3.000 do 15.000 maraka, a za odgovorne osobe u pravnoj osobi od 1.000 do 2.000 maraka, stoji u dopisu Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara.

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE