Naslovnica Unsko-sanski kanton TRŽIŠTE RADNE SNAGE: U 2021. GODINI 82 STRANA DRŽAVLJANINA DOBILA DOZVOLU ZA...

TRŽIŠTE RADNE SNAGE: U 2021. GODINI 82 STRANA DRŽAVLJANINA DOBILA DOZVOLU ZA RAD U UNSKO-SANSKOM KANTONU

72

– Za tekuću 2022. godinu određena je kvota od 1360 stranih radnika koji mogu dobiti posao u BiH. U ovaj broj nisu uključene potrebe za sezonskim zapošljavanjem. Poslodavci potražuju tesare, zidare, trgovce, vozače… Logična je to posljedica stanja u kojem bh. građani odlaze jer ove poslove radije obavljaju u evropskim zemljama…
BIHAĆ, 16. januara – Za posljednjih osam godina, preko Agencije za zapošljavanje BiH, u Sloveniju i Njemačku otišlo je 75.000 građana koji su u ovim zemljama dobili posao i dozvolu boravka.
Ovaj broj nažalost daleko je veći, jer se do posla u evropskim zemljama dolazi i privatno, ili preko drugih agencija. Istovremeno za te poslove uvozimo radnike iz drugih zemalja, poput Turske, Bangladeša, Kine, koji su spremni raditi za plaću i uvjete koji se nude u našoj zemlji.
Iako u BiH radne dozvole mogu dobiti različiti profili radnika od voćara, stočara, krojača, u USK u najvećem broju slučajeva dolaze slastičari, profesori, kao i direktori koji ovdje otvaraju vlastitu firmu. U prošloj godini 82 strana državljanina dobili su dozvolu za rad u našem kantonu.

Izvor: RTV USK

Prethodni članakNakon 15 godina povećane plate radnicima u komunalnom sektoru
Naredni članakFrontex: Broj ilegalnih prelazaka EU granice dosegao predpandemijski nivo