Naslovnica Svijet Turska prepustila Saudijskoj Arabiji suđenje za ubistvo Jamala Khashoggija

Turska prepustila Saudijskoj Arabiji suđenje za ubistvo Jamala Khashoggija

62

I prije nego što je donesena odluka Reporteri bez granica u Istanbulu taj su zahtjev nazvali “strašnom vijesti”

Tursko pravosuđe odlučilo je, kao što se i očekivalo, prepustiti Saudijskoj Arabiji suđenje ubiicama novinara Jamala Khashoggija koji je ubijen 2018. u prostorijama saudijskog konzulata u Istanbulu. “Odlučili smo prepustiti suđenje Saudijskoj Arabiji”, izjavio je sudija na sudu Istanbulu gdje se od jula 2020. godine u odsutnosti vodio proces protiv 26 saudijskih optuženika.

Ovakav ishod bio je očekivan prema ranijem zahtjevu državnog odvjetništva na koje je ministar pravosuđa Bekir Bozdag dao pozitivno mišljenje. Ubistvo disidentskog novinara Khashoggija, saudijskog državljanina koji je ušao u konzulat svoje zemlje kako bi ishodio potrebnu dozvolu za vjenčanje no ondje je ubijen i raskomadan, godinama opterećuje odnose između dviju sunitskih regionalnih sila.

Suočena s ekonomskom krizom Turska se sada pokušava izmiriti s bogatom monarhijom Saudijskom Arabijom, velikom izvoznicom nafte. “Ovakva je odluka protivna zakonu” i “krši turski suverenitet”, rekao je Gokmen Baspinar, branitelj koji zastupa zaručnicu ubijenog novinara.

U “Saudijskoj Arabiji neće biti nikakvog procesa protiv počinitelja jer su tamošnje vlasti već zatvorile slučaj i odlučile osloboditi brojne osumnjičenike”, rekao je advokat koji je uložio žalbu Upravnom sudu u Ankari protiv odluke ministarstva pravosuđa.

Hatice Cengiz, zaručnica ubijenog novinara koja ga je čekala pred konzulatom kada je išao ishoditi dokumente, napisala je ranije na Twitteru da se odlukom o odustajanju od suđenja tužitelj poveo za saudijskim vlastima.

I prije nego što je donesena odluka Reporteri bez granica u Istanbulu taj su zahtjev nazvali “strašnom vijesti”, ističući da je riječ o turskom odgovoru na zahtjev koji je Saudijska Arabija “uputila 13. marta”. Tursku pritišće gospodarska kriza i najviša inflacija u zadnjih 20 godina te iznosi gotovo 55 posto u zadnjih godinu dana.

Prethodni članakStručnjak za Rusiju: Ukrajina pobjeđuje!
Naredni članakBijesni Ronaldo nakon poraza autističnom dječaku izbio mobitel iz ruke