Naslovnica Bosna i Hercegovina U 98. godini preminula istaknuta profesorica arhitekture Greta Ferušić

U 98. godini preminula istaknuta profesorica arhitekture Greta Ferušić

74

Smatra se da je bila među prvim arhitekticama u Bosni i Hercegovini

U 98. godini preminula je sarajevska profesorica arhitekture Greta Weinfeld Ferušić.

Rođena je 1924. u Novom Sadu, a 1944. je s porodicom deportovana u logor Aušvic. Po oslobađanju iz logora vratila se u Beograd, gdje je upisala Arhitektonski fakultet.

U Sarajevo je doselila 1952., dvije godine nakon što je diplomirala. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine je počela raditi kao asistentica, a potom i kao docentica na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Početkom 70-ih bila je prodekanesa, a onda i dekanesa Arhitektonskog fakulteta. Bila je angažovana na projektovanju mnogih značajnih građevina javnih insititucija i ustanova, među kojima su i škole.Weinfeld Ferušić je nagrađivana za svoj rad. Između ostalog, za projekt robne kuće u Jajcu i Muzej ranjenika u Jablanici. Penzionisala se sredinom 80-ih godina. Tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini bila je u Sarajevu.

Režiser Haris Pašović je nedugo poslije rata snimio dokumentarni film “Greta”, koji je posvećen njenom životu. Smatra se da je bila među prvim arhitekticama u Bosni i Hercegovini.

Greta Ferušić (1924- januar 2022)Rođena u Novom Sadu. Preživjela Aušvic. U Sarajevo je doselila 1950. Kada je počela opsada Sarajeva zaklela se: “Mene su jednom otjerali iz kuće. Drugi put neće”. I bi tako! pic.twitter.com/t7A5PTim4I

— Boro Kontic (@BoroKontic) January 25, 2022

Prethodni članakPrizori s fronta u Donbasu: Napetost se osjeti, ali sukoba trenutno nema
Naredni članakVeliki požar izbio na 20-spratnoj zgradi, poginulo više osoba