Naslovnica Bosna i Hercegovina U BiH iz SAD-a stigla donacija vakcina Moderna

U BiH iz SAD-a stigla donacija vakcina Moderna

84

Bosni i Hercegovini je do sada ukupno isporučeno više od 3.600.000 doza vakcina

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas je stigla donacija od 96 hiljada doza vakcine proizvođača Moderna.

Radi se o donaciji Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini. Ovo je druga isporuka vakcine Moderna našoj zemlji nakon donacije Republike Hrvatske koja je donirala 70 hiljada doza.

FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Bosni i Hercegovini je do sada ukupno isporučeno više od 3.600.000 doza vakcina.

Današnjoj primopredaji prisustvovale su ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević i zamjenica šefa misije u Ambasadi SAD u Sarajevu Deborah Mennuti.

FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Mennuti je kazala da je donacija dio američkog globalnog napora protiv pandemije te izraz prijateljstva s Bosnom i Hercegovinom.

Today we are very proud that we can share vaccine doses with the people of Bosnia and Herzegovina. BiH can count on the United States, as a friend and partner, to do our part to support your efforts to fight the pandemic and get your economy back on track. #USAinBiH pic.twitter.com/Q6xJB7N8d1

— US Embassy Sarajevo (@USEmbassySJJ) January 11, 2022

Podsjetimo, ranije je stigla donacija iz Hrvatske kada je ta susjedna zemlja donirala 70.000 doza “Moderne” našoj zemlji.

U ime Ministarstva civilnih poslova BiH, događaju je prisustvovao Dušan Kojić ispred te institucije koji je istakao da pandemija koronavirusa zaraznog oboljenja sa kojom se suočila Bosna i Hercegovina, cijela regija, Evropa i svijet, pokazala je da niti jedan sistem nije bio dovoljno spreman da u potpunosti predvidi razmjere javnozdravstvene prijetnje ove vrste, kao i da minimizuje negativne efekte iste na cjelokupno društvo.

– Većina zemalja se u određenom momentu suočila sa problemom nedovoljnih kapaciteta za odgovor na pandemiju pa su se ovakva ograničenja rješavala na različite načine zavisno od dostupnosti dodatnih resursa, što je često podrazumjevalo vanjsku podršku drugih zemalja i međunarodnih partnera – istakao je.

Prethodni članakArmani otkazao revije u Milanu i Parizu zbog pogoršane epidemiološke situacije
Naredni članakKORONA U USK: 182 NOVOZARAŽENIH I DVA SMRTNA ISHODA