Naslovnica Svijet U bombardovanju zatvora poginulo najmanje 70 osoba, oglasile se Sjedinjene Države

U bombardovanju zatvora poginulo najmanje 70 osoba, oglasile se Sjedinjene Države

58

Pobunjenici su odgovornost za napad pripisali koaliciji na čelu sa Saudijskom Arabijom koja od 2015. pomaže snagama jemenske vlade u sukobu s pobunjenim hutistima koje podupire Iran

Sjedinjene Države su sinoć pozvale na “smirivanje stanja” u Jemenu, spomenuvši “više od sto žrtava zadnjih dana”, među kojima je najmanje 70 poginulo u zračnom napadu na zatvor pod upravom pobunjenih hutista u Saadi, navodi se u priopćenju State Departmenta, prenosi Hina.

“Sjedinjene Države su veoma zabrinute (…) zbog eskalacije u Jemenu”, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken, piše u tekstu, pozivajući “sve strane u sukobu na smirivanje stanja, poštovanje humanitarnog prava i puno uključenje u sveobuhvatan mirovni proces pod pokroviteljstvom UN-a”.

Najmanje 70 mrtvih u bombardiranju zatvora

U petak je usred noći bombardiran zatvor u Saadi, uporištu hutista na sjeveru Jemena. Najmanje je 70 ljudi poginulo, a 138 je ranjeno, objavili su Liječnici bez granica, osudivši “strašan” napad. Pobunjenici su odgovornost za napad pripisali koaliciji na čelu sa Saudijskom Arabijom koja od 2015. pomaže snagama jemenske vlade u sukobu s pobunjenim hutistima koje podupire Iran.

UN-ov generalni sekretar Antonio Guterres potvrdio je, čini se, odgovornost koalicije osudivši u petak u saopćenju “zračne udare koalicije koju predvodi Saudijska Arabija na zatvor u Saadi”.

“Zračni udar događa se samo dva dana nakon planiranog napada hutista na civile u Abu Dhabiju”, podsjeća američki državni tajnik smjerajući na napad kamionom bombom koji su u ponedjeljak izveli pobunjenici i u kojemu su poginule tri osobe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, savezniku SAD-a.

Saudijska Arabija: To su neutemeljene informacije

Informacija o napadu na zatvor u Saadi, na sjeveru, “neutemeljena” je, ističe se u saopćenju glasnogovornika koalicije, prenosi službena saudijska novinska agencija. Koalicija je jučer preuzela odgovornost za napad na Hodeidu, na zapadu.

Koalicija koja od 2015. vojno interveniše u zemlji zahvaćenoj ratom, kaže da je “krajnje ozbiljno” provjerila informacije prije nego što je zaključila da su “neutemeljene”, rekao je taj glasnogovornik, general Turki Al-Malki koji optužuje hutiste za “dezinformiranje”.

“Zatvor nije na popisu zabranjenih ciljeva”

Saudijska Arabija je na čelu koalicije muslimanskih zemalja, među kojima su Ujedinjeni Arapski Emirati, koja pomaže snagama jemenske vlade u borbi s pobunjenim hutistima koje podupire Iran. Demantirajući vijest o bombardiranju zatvora, koalicija u saopćenju ujedno ističe da on nije “na popisu zabranjenih ciljeva sukladno mehanizmu koji je potvrdio UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova u Jemenu” (OCHA).

Zatvor u Saadi, uporištu pobunjenih hutista na sjeveru, bombardiran je usred noći, pri čemu je poginulo 70, a ranjeno 138 ljudi, navodi nevladina organizacija Liječnici bez granica (MSF) osudivši “strašan” napad. Broj žrtava je vjerovatno i veći jer “još traje potraga u ruševinama”, dodaje MSF.

Zasad nije poznato tko su bili zatvorenici ni koliko ih je bilo. No osam nevladinih organizacija, među kojima Action contre la Faim, Oxfam i Save the Children, navodi u zajedničkom priopćenju da je riječ o migrantima.

Prethodni članakDevet smrtnih slučajeva u slovenskim planinama od početka godine
Naredni članakVaha nakon plasmana u četvrtfinale: Ne govorimo da smo najbolji i da igramo najljepše