Naslovnica Bosna i Hercegovina U četvrtak presuda inspektorima iz predmeta David Dragičević

U četvrtak presuda inspektorima iz predmeta David Dragičević

59

Vrećo je prije čitanja završne riječi tražio da kao dokaz u spis bude uvršten zapisnik sa izjavom optuženog Mikice Marijanca na disciplinskom postupku koji je protiv njega vođen u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Banjalučko tužilaštvo zatražilo je u završnim riječima osuđujuću presudu banjalučkim kriminalističkim tehničarima Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku, optuženima za sprečavanje dokazivanja u slučaju ubistva Davida Dragičevića dok je Odbrana tražila oslobađanje. Izricanje presude zakazano je za četvrtak 27. januara, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci Dalibor Vrećo rekao je u završnoj riječi kako je Tužilaštvo uspjelo da dokaže krivicu dvojice kriminalističkih tehničara i kako je nedvosmisleno dokazano da je donji veš Davida Dragičevića, kada je njegovo beživotno tijelo doneseno na obdukciju, bilo na lešu kao i da je kasnije nestalo.

Vrećo je prije čitanja završne riječi tražio da kao dokaz u spis bude uvršten zapisnik sa izjavom optuženog Mikice Marijanca na disciplinskom postupku koji je protiv njega vođen u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U tom iskazu Marijanac je, kazao je Vrećo, priznao da je donji veš bacio u otpad. Tome se usprotivio Aleksandar Jokić, advokat Mikice Marijanca, uz obrazloženje kako je nedopustivo da izjave u drugim postupcima budu korištene na ovom suđenju. Sud nije prihvatio zahtjev tužioca za uvrštavanje iskaza u dokaze.

Tužilac Vrećo je rekao kako je nesporno da su optuženi 25. marta 2018. godine preuzeli i donji veš ubijenog Davida Dragičevića, a da taj donji veš nije fotografisan niti dokumentovan. On je u završnoj riječi tvrdio da su optuženi svjesno i namjerno bacili „gaće“ Davida Dragičevića.

„Sporne ‘gaće’ nikada nisu dostavljene na vještačenje jer nikada nisu ni deponovane“, rekao je Vrećo.

Advokat Jokić smatra kako Tužilaštvo “nije uspelo ništa da dokaže”. On je naveo da nije dokazano da su „gaće“ uopšte uništene jer se ne zna gdje su, da nije dokazano ni vrijeme ni način navodnog uništavanja dokaza jer je nedostatak donjeg veša uočen tek dva mjeseca nakon obdukcije. Tužilaštvo, smatra Jokić, nije uspjelo da dokaže čak ni da je donji već koji je nestao bio dokaz.

„Možda su ‘gaće’ još u MUP-u. Mi ne znamo gdje su ‘gaće’. Tužilaštvo samo nagađa. Nagađa i da su bačene u smeće“, rekao je advokat Marijanca.

On je dodao i da u vrijeme u koje je, po optužnici počinjeno krivično djelo sprječavanja dokazivanja, smrt Davida Dragičevića od strane Tužilaštva nije bila okvalifikovana kao ubistvo, već kao zades i da nije jasno kako su „gaće“ mogle nestati kao dokaz ubistva koje u tom trenutku nije zvanično postojalo.

Advokat optuženog Zorana Bošnjaka, Damir Alagić, zatražio je oslobađajuću presudu za svog branjenika jer „Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice“.

„Ova dva optužena su žrtvena jagnjad ovog Tužilaštva i tužioca. Činjenica je da toliko propusta ovog Tužilaštva postoji“, rekao je u završnoj riječi Alagić.

Presuda će biti objavljena u četvrtak 27. januara 2022. godine.

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta 2018. godine na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u centru Banjaluke. Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastupila utapanjem bez elemenata krivičnog djela. U junu 2018. godine Okružno javno tužilaštvo (OJT) Banjaluka donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istragu je u aprilu prošle godine preuzelo Državno tužilaštvo.

Današnjem ročištu prisustvovao je Davor Dragičevič, otac ubijenog Davida. On se prije početka ročišta u sudnici obratio tužiocu Daliboru Vreći tvrdeći da se zna ko je ubio Davida. Vrećo nije reagovao.

Autor: BIRN BiH

Prethodni članakZatraženo izricanje disciplinskih mjera za tužiteljicu Tužilaštva Kantona Sarajevo
Naredni članakŠpanski mediji: Real dogovorio neviđeni sponzorski ugovor od 10 milijardi eura!?