Naslovnica Bosna i Hercegovina U Hrvatskoj od sutra strožije epidemiološke mjere

U Hrvatskoj od sutra strožije epidemiološke mjere

62

Ograničava se i broj gledatelja na sportskim takmičenjima

Nacionalni štab Civilne zaštite Republike Hrvatske u ponedjeljak popodne je na svojim internetskim stranicama objavio nove, pooštrene epidemiološke mjere radi sprječavanja prenosa bolesti covid-19 putem okupljanja, a stupaju na snagu od utorka.

Prema novoj odluci Nacionalnog štaba, zabranjena su javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba (dosad 100) na jednom mjestu, a ona s covid potvrdama i uz saglasnost lokalnih štaba ograničavaju se na 200 osoba.

U zatvorenim prostorima zabranjuju se javna okupljanja s više od 25 osoba (dosad 50), a ona uz covid potvrde ograničavaju se na 100 osoba.

Na privatnim je okupljanjima moguće prisustvo 20 osoba (dosad 30), uz izuzetak onih na kojima svi imaju covid potvrde te u tom slučaju može biti prisutno 50 osoba.

Nisu uvedene promjene u radu ugostiteljskih objekata, ali će se intenzivnije kontrolisati ograničenja broja gostiju, održavanje fizičkog razmaka od 1,5 metra i korištenje maski dok se ne sjedi za stolom te prozračivanje i čišćenje prostorija.

Ograničava se i broj gledatelja na sportskim takmičenjima pa će tako na zatvorenom moći biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine.

Građani obavezno moraju koristiti maske na vjerskim obredima i umjetničkim programima, kino-projekcijama i izložbama te na sjednicama predstavničkih tijela bez obzira na posjedovanje covid potvrde, prenosi Hina.

Prethodni članakReal nakon spektakla i produžetaka u finalu španskog Superkupa
Naredni članakŠefica bh. diplomatije uputila protestne note ambasadama Rusije, Kine i Srbije