Naslovnica Bosna i Hercegovina U jeku širenja omikron soja jedna evropska zemlja odlučila ublažiti mjere

U jeku širenja omikron soja jedna evropska zemlja odlučila ublažiti mjere

72

Javna mjesta, osim osnovnih prodavnica, zatvorena su od sredine decembra dok su bolnice bile u teškoj situaciji suočene sa velikim brojem pacijenata zaraženih virusom korona izazvanim delta sojem

U Nizozemskoj će od vikenda biti ublažene restrikcije zbog virusa korona, uprkos talasu novih infekcija zbog omikron soja, javili su holandski mediji.

Prodavnicama koje nisu neophodne, frizerima i teretanama od subote će biti dozvoljeno da ponovo rade za ograničen broj posjetilaca, saopštili su emiteri NOS i RTL, pozivajući se na izvore iz vlade.

Studenti će ponovo krenuti na fakultete i univerzitete.

Barovi, restorani, pozorišta, muzeji i druga javna mjesta ostaju zatvoreni.

Vlada će se sutra formalno izjasniti o ublažavanju restrikcija.

Javna mjesta, osim osnovnih prodavnica, zatvorena su od sredine decembra dok su bolnice bile u teškoj situaciji suočene sa velikim brojem pacijenata zaraženih virusom korona izazvanim delta sojem.

Situacija sa bolnicama se od tada poboljšala, ali se očekuje da će se ponovo povećati u narednim nedjeljama pošto je broj zaraženih povećan na rekordne nivoe otkako je omikron postao dominantna varijanta.

Poboljšana situacija u bolnicama povećala je pritisak na vladu da ublaži ograničenja, posebno od vlasnika prodavnica u oblastima blizu njemačke i belgijske granice, koji su rekli da kupci sada odlaze u inostranstvo u kupovinu.

Lokalne vlasti na jugu i istoku Nizozemske ove nedjelje su saopštile da neće intervenisati ako prodavnice odluče da ignorišu naredbe o zatvaranju.

Prethodni članakKako su krajnje desničarske organizacije proslavile 9. januar
Naredni članakOmogućeno korištenje zdravstvene zaštite neovisno o statusu uplate do 31. januara